КултураНасловна

У Дому културе “Грачаница” промовисана књига “Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022”

У оквиру Видовданских свечаности у Дому културе „Грачаница“ одржана је промоција књиге „Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“, писца и књижевног критичара Александра Б. Лаковића. Књига је објављена у издању Дома културе Грачаница и својеврсни је сведок песничког стваралаштва на овим просторима.

Књига “Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022” представља једно од најзначајнијих издања Дома културе “Грачаница” у коме је приказан систематски преглед српске поезије и стваралаштва на простору Косова и Метохије.

Аутор истиче да није било ни мало лако при одабиру стваралаца, који су у овом периоду оставили траг на косметском поестком небу.

“Када сам почео да радим нисам знао да ће бити овако. Хтео сам да покушам да учиним још један апел да се још једном прочита та српска поезија са Косова и Метохије, да се одаберу и даље вредни песници којима је место у историји српске поезије. Ми данас ипак живимо као да смо некако то испустили, почевши од имена ми смо од те старе Србије дошли до Косова”, казао је на промоцији аутор.

Како би обликовао научно-релевантну студију аутор се руководио критеријумима остварених песничких резултата.

“Он је у овој научној монографији обухватио стваралачки врло плодан и динамичан период развоја српске поезије у којем је велики број песника различитих генерација песнички стасавао и заузимао своје место у модерној и савременој српској књижевности. Лаковићеву интерпретативну пажњу привукли су и аутори који се полако итаблирају на нашој књижевној сцени”, истакла је рецезенткиња Јана Алексић.

“Без ових књига и без ове књиге као круне нашег књижевног стварања на Косову и Метохији ми не можемо сагледати пуну цивилизацијску вредност овог простора, ми не можемо сагледати живот овог простора и, што је за нас већину овде најважније, ми не можемо правилно разумети како се развијала уметност на овом простору, како се развијала поезија и како се развијао тај есенцијално важан књижевни живот”, рекао је књижевник и директор Дома културе Живојин Ракочевић.

Александар Лаковић аутор је и књига песама под називом “Ноћи”, “Заседа”, „Повратак у Хиландар“, „Дрво слепог гаврана и многих других. Добитник је награда: „Кондир Косовке девојке“ за поезију, „Јован Скерлић“ и „Милан Богдановић“, као и за књижевну критику, „Григорије Божовић“ и прозу, „Љубомир Ненадовић“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон