KosovoKulturaNaslovna

U Domu kulture promovisana fotomonografija „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“

Promocija fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“, autora Marka Markovića održana je u Domu kulture u Gračanici u organizaciji Arhiva Kosova i Metohije, Doma kulture „Gračanica“ i Galerije umetnosti Priština.

Fotomonografija koju čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine, na kojima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu, predstavljena je u Gračanici. Ovom fotomografijom se otvara izdavačka edicija Baština kojom se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu.

– Nakon svih prikupljenih fotografija, koje su bile pripremane za izložbu, shvatio sam da ima mnogo više materijala nego što je potrebno za jednu izložbu. samim tim došao sam na ideju da bi moglo da se napravi nešto više od jedne izložbe. Tako sam došao na ideju da napravimo fotomonografiju. U nastajanju fotomonografije veliki doprinos dali su i privatni kolekcionari – rekao je, govoreći o nastajanju ovog dela, Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije.

Na promociji su, pored autora, govorili i Nemanja Dimitrijević istoričar i Jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu.

– Osim lepote izgleda same Gračanice, njenih kupola, mnogo je važnije ono što se ispod njih dešava. Taj prostor, sakralni prostor, on ima za cilj da čoveka podigne ka gore. Da ga malo podigne i da mu perspektivu onoga ka čemu da teži i to je stalni proces. I u samoj fotomonografiji, ukoliko bacite pogled na fotografije, videćete da postoji proces i da se tu stalno nešto dešava – rekao je na promociji Jeromonah Isidor

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button