КосовоКултураНасловна

У Дому културе промовисана фотомонографија „Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021. године“

Промоција фотомонографије „Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021. године“, аутора Марка Марковића одржана је у Дому културе у Грачаници у организацији Архива Косова и Метохије, Дома културе „Грачаница“ и Галерије уметности Приштина.

Фотомонографија коју чини 310 разгледница и фотографија манастира Грачаница насталих у периоду од 1878. до 2021. године, на којима се може видети живот, стање, промене и многе знамените личности које су посетиле манастир Грачаницу, представљена је у Грачаници. Овом фотомографијом се отвара издавачка едиција Баштина којом се у оквиру архива осветљава богато културно-историјско наслеђе на Косову.

– Након свих прикупљених фотографија, које су биле припремане за изложбу, схватио сам да има много више материјала него што је потребно за једну изложбу. самим тим дошао сам на идеју да би могло да се направи нешто више од једне изложбе. Тако сам дошао на идеју да направимо фотомонографију. У настајању фотомонографије велики допринос дали су и приватни колекционари – рекао је, говорећи о настајању овог дела, Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије.

На промоцији су, поред аутора, говорили и Немања Димитријевић историчар и Јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Српске православне Богословије Св. Ћирила и Методија у Призрену.

– Осим лепоте изгледа саме Грачанице, њених купола, много је важније оно што се испод њих дешава. Тај простор, сакрални простор, он има за циљ да човека подигне ка горе. Да га мало подигне и да му перспективу онога ка чему да тежи и то је стални процес. И у самој фотомонографији, уколико баците поглед на фотографије, видећете да постоји процес и да се ту стално нешто дешава – рекао је на промоцији Јеромонах Исидор

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон