КосовоЛокалнеНасловна

У Грачаници обележен Дан заштите животне средине постављањем штанда Одељења за урбанизам и контејнера за пластику

Поводом Дана заштите животне средине, који се обележава у целом свету како би се скренула пажња на многе еколошке проблеме, низом активности и ове године општина Грачаница обележава овај датум. Данас је у центру Грачанице постављен контејнер за пластику, као и штанд Одељења урбанизма.

Општинско одељење урбанизма у сарадњи са надлежним службама међународним партнерима и невладиним организацијама уложило је огромне напоре да радом и организовањем акција општину Грачаница учини чистијом и здравијом средином. И током ове недеље, ово Општинско одељење припремило је низ  активности које су усмерене на то да пробуде свест грађана о очувању здраве средине.

– Данас смо се окупили поводом Дана заштите животне средине, који се обележава у целом свету, како би се скренула пажња на многе еколошке проблеме. Ове године је Општина Грачаница, Одељење за за урбанизам и заштиту животне средине обележава целу недељу значајним догађајима, тако смо у хуманој акцији „Чеп по чеп“, испред општине поставили кутије за прикупљање чепова. Данас је централна манифестација где смо дан животне средине обележили штандом, поделом цегера, тако да сви грађани могу да узму учешће доносећи пластичну амбалажу, а за узврат ће добити цегер и на тај начин коришћењем мање пластичних кеса допринети заштити животне средине. Оно што је такође битно да кажем је, да ће Општина Грачаница с обзиром да заштити животне средине посвећује целу недељу, очистити и средити парк у Ливаћу на иницијативу локалног савета и омладине, такође је ту укључен и плато код споменика, биће префарбане клупе, ограда и изнесено растиње и смеће које се налази тамо. Није тешко да свакога дана буде дан заштите животне средине да би смо сачували нашу планету – рекла је Александра Ђекић, директорка Одељења за урбанизам.

Постављање контејнера који ће служити за пластичну амбалажу уједно је и део промотивне кампање, како би се што више наших суграђана укључило у акције очувања животне средине.

– Ово је нешто симболично, поводом Дана заштите животне средине. Ово је порука коју желимо да пошаљемо свим грађанима наше општине. Наравно ово није право место за те контејнере, али свакако знате да је битно да се више активности спроводи свакодневно које су битне за све нас, а то су процеси рециклаже, одвајања отпада, тако да је ово једна порука коју шаљемо – рекао је Дејан Димитријевић, директор ЈКП „Екологија“.

– Имајући у виду да је нама животна средина основа за очување људске егзистенције, исто тако треба да знамо колико је њен значај у очувању и заштити животне средине, па тако данас, 5.ог јуна свуда у свету па тако и код нас у општини обележавамо Дан животне средине низом активности. Морамо да подигнемо свест и усмеримо јавност на значај заштите животне средине јер некако животна средина и околина која је око нас и која нас окружује у ствари зависи и од самих нас. Свачије мало за планету значи много и ако свако од нас крене да прво промени своје понашање према околини, наша средина а самим тим и наша општина изгледала би много лепше – нагласила је председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић

Кутија за чепове која је постављена на улазу у општину Грачаница, осим симболичног одлагања оваквог отпада, уједно је и део хумане акције како би се помогло у куповини помагала и опреме за особе са посебним потребама. Нашим суграђанима су на штанду подељени и цегери који су направљени од биоразградивог материјала.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон