КосовоНасловна

У Грачаници обележено 25 година од почетка НАТО бомбардовања

Испред рестаурираног крста у спомен жртвама рата, НАТО агресије и свих који су страдали на Косову, у дворишту Дома културе у Грачаници данас је обележено 25 година од бомбардовања Србије од стране НАТО.

Свештеници Епархије рашко-призренске најпре су одржали парастос за све страдале у току бомбардовања, а након тога као и претходних година сви окупљени имали су прилику да још једном чују звук сирене који их је вратио у 78 дана бомбардовања Србије, самим тим и ових простора.

„Моћна Европа и велика демократија, та снажна историјска победница умрла је на територији Србије и Црне Горе самим почетком бомбардовања када је умрло међународно право и правда и раскинути стари савези. Тада 19 најјачих обрушило се силовито, страховито на један мали народ, а готово цео свет је ћутао. Те страшне гвоздене птице спуштале су тоне и тоне терета радиоактивних бомби, касетних бомби и свега осталог за шта смо први пут чули. Питали смо се и тада, питамо се и данас откуд им толико мржње, чиме смо то заслужили. НАТО агресија је започела око 20 часова и све због гнусних лажи неких људи којих памтимо по злу, као што су Хавијер Солана, Марлен Олбрајт, Џејми Шејн. Паклено бомбардовање је трајало 78 дана, током којег је убијено 89 деце, преко 2000 цивила, многе жртве још увек немају име. Разорене су фабрике, мостови, путеви, пијаце, стамбене зграде, возови и аутобуси. Наше њиве су чак можда и дан данас неочишћене од касетних бомби. Окупљени око споменика, меморијала, гробова памтимо бомбардовање, јер заборав би био још један злочин“, истакла је Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке Грачаница .

На данашњи дан навршава се 25 година од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током бомбардовања убијено 2500 људи, међу којима најмање 79-оро деце.

„На овом месту окупљамо се небројано пута да би изразили протест против велике неправде која нам се чини. 17. и 24. март представљају два најтрагичнија датума модерне српске историје. Данас сведочимо 25 година бола, туге и страдања. Постали смо шифре и колатерална штета. Мету нису бирали, гађали су децу, жене, старије особе, болесне, труднице. Прво поглавље страдања српског народа завршава се 09.06.1999 године Кумановским споразумом, који представља претходницу Резолуције 1244, која је донета 10.06. 1999 године. Не преостаје нам ништа друго, него да се сећамо свих невино страдалих жртава, јер на тај начин они могу живети са нама. Ми са овог места можемо поручити и да пошаљемо једну поруку мира и да се овако нешто више не понови, а да рана коју је бомбардовање направило никада неће зацелити“, истакла је Малинка Митровић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

Венце испред споменика жртвама положили су представници локалних самоуправа и институција владе Републике Србије. Организатори обележавања годишњице су Епархија рашко-призренска, привремени орган Приштина, Културно-просветна заједница Косова и Метохије  и општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон