КултураЛокалнеНасловна

У среду у Дому културе „Књижевни ритуали са Катарином Пантовић“

Дом културе Грачаница организује вече „Књижевни ритуали са Катарином Пантовић“, у оквиру кога ће се публици представити стваралаштво ове песникиње у среду 13. децембра 2023. са почетком од 19 часова. Са песникињом ће разговарати Живојин Ракочевић и Жарко Миленковић.

 Катарина Пантовић је једна од значајнијих српских песникиња млађе генерације, а о њеном стваралаштву Петар Матовић пише следеће: „Промишљајући своје место у свету, пре свега преко емотивне (не)испуњености у партнерском односу и породичном окружењу, субјект њене поезије, креће се у распону од меланхолије до пркоса, до лековитости, разобличавајући проблематику самоостварења. Стваралачки чин песничког стварања, као врховне сублимације јесте одлика животне снаге јунакиње којим се побеђују сви наши падови. Језик има упориште у савременом, говорном изразу, али га надилази сложеном, ненаметљивом метафориком која спретно лиризује све тривијалности и показује да права поезија може бити подједнако пријемчива и читаоцима који траже једноставнији израз, као и оним који инсистирају на разгранатој и дубокој рефлексивности. Лако се идентификујући са лирским субјектом, ова збирка доноси дуготрајни, данас тако редак, читалачки ужитак.“

Катарина Пантовић рођена је 1994. године у Београду. Основне и мастер академске студије завршила је на Одсеку за компаративну књижевност са теоријом књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, где је тренутно на докторским студијама. Пише и објављује књижевну критику, есејистику, научне радове и поезију у периодици, научним зборницима и на интернет порталима. Објавила је песничку збирку Унутрашње невреме (Матица српска, 2019, најужи избор за „Бранкову награду“ и „Матићев шал“) и Ритуал пред спавање (Суматра, 2022, најужи избор за награде „Васко Попа“ и „Бранко Миљковић“) За своју поезију, научни рад и успех током студија добила је бројна признања. Песме су јој превођене на немачки, француски и словеначки језик. Чланица је редакције Трећег Трга. Чланица је неколико жирија за књижевне награде. Живи и ради у Београду и Новом Саду.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон