Косово

Васић: Неосновано притварање Милосављевића и Зарића јасна порука свим Србима који желе да се врате на КиМ

Адвокат Дејан А. Васић, који заступа и Србе против којих се на Косову води поступак за наводне ратне злочине, каже да се многи од њих држе у притвору иако постоје услови да им се суди са слободе.

Васић за Косово онлајн наводи да случајеви његових брањеника, српских повратника Гаврила Милосављевића и Жарка Зарића могу да буду индикативан одговор због чега је то тако.

Како истиче, притварањем су онемогућени да са породицама живе на својој имовини на Косову, чиме се јасно шаље порука свима који желе да се врате да о томе добро размисле. Васић истиче да се Жарко Зарић у село Љубожде вратио пре шест или седам година и никада га није напуштао, а да је за то време постао један од најомиљенијих мештана, чак и међу Албанцима.

„Село Љубожда је насељено искључиво албанским становништвом и Жарко је једно време био једини Србин који је тамо живео. У међувремену је од стране косовске полиције ухапшен и на терет му је стављено кривично дело ратног злочина, а сведоци су сви мештани овога села који сигурно могу да кажу да он нити је радио за време рата, нити је коме наудио, нити било ко у том селу има било шта лоше да каже за њега. У међувремену му је опљачкана кућа, починиоци још увек нису пронађени, а Жарко је још увек у притвору у затвору у Грдовцу“, каже Васић за Косово онлајн.

Други пример неправедног држања у притвору, истиче адвокат, је случај Гаврила Милосављевића који још од рата покушава да уз помоћ међународних мисија и Црвеног крста пронађе посмртне остатке своје мајке која је зверски убијена непосредно након рата.

Како каже, иако није пронашао тело, Милосављевић је успео да на крају мајку прогласи мртвом и да коначно стекне власништво над њеним станом у који је планирао да дође са својом супругом и ћерком.

Тог момента, наглашава Васић, када је требало да му буде издат документ о поседовању некретнине он је ухапшен.

„Шта је ту индикативно и какаве закључке можемо да донесемо након оваквих случајева свакоме ће бити јасно“, поручује Васић.

Према његовим речима, одговор међународне заједнице на хапшења и неоснована оптуживања Срба нема. Нажалост, он не очекује ни да ће их бити.

„Да је икада могла ишта да уради међународна заједница би то за ових четврт века урадила. Међународна заједница, као сам термин, скуп свих земаља света, не значи много, не означава ништа. То је скуп неких људи који нешто, а у ствари ништа, не раде. Са те стране, у међународну заједницу нико од нас никада није гајио неке велике наде, да са те стране можемо да очекујемо помоћ“, каже Васић.

С друге стране, указује он, јасна је порука коју Приштина оваквим деловањем настоји да пошаље Србима повратницима на Косово.

„Што се тиче самих повратника, закључак су извукли сами. Ако је један Гаврило Милосављевић, један најпитомији човек кога можете да упознате у животу, или један Жарко Зарић, који је најомиљенији мештанин Љубожде иако је Србин, ако су они тамо где јесу, онда онај који жели да се врати о томе ће добро размислити“, закључује Васић.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон