KosovoKulturaNaslovna

Venac organizuje radionice „Lako kolo“

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, u svojim prostorijama je dana 16.11.2023. godine organizovao radionicu „Lako kolo“ za učenike osnovnih škola „Car Lazar“ iz Donje Gušterice i „Vuk Karadžić“ iz Lepine.

A već danas, 17.11.2023. Ansambl „Venac“ putuje za Kumanovo gde će radionicu „Lako kolo“ održati i za članove KUD-a „Srpski vez“.

Lako kolo predstvalja trotaktni igrački obrazac, koji se može smatrati simbolom igračke tradicije na Kosovu i Metohiji. Njegov kontinuitet može se pratiti do današnjih dana u praksi što govori u prilog tome da je deo narodnog identiteta i kulture ljudi sa ovih prostora. Ansambl „Venac“ sa ponosom nastavlja očuvanje kulturne baštine Republike Srbije.

Sledeća radionica „Lako kolo“ biće organizovana u četvrtak 23.11.2023. godine za učenike osnovnih škola „Kralj Milutin“ iz Gračanice i „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela. Mediji su dobrodošli da isprate ovu radionicu koja će biti organizovana u prostorijama Ansambla „Venac“ sa početkom u 13:30 sati.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button