КосовоНасловна

Влада у Приштини од четири општине на северу тражи 12 милиона евра за струју

Косовска влада одлучила је да од четири општине на северу Косова тражи 12 милиона евра за плаћање дела дуга КОСТТ-а као резултат преусмеравања енергије у европску преносну мрежу ЕНТСО.

Према речима косовског министра финансија, Хекурана Муратија, који је изнео предлог, захтев за финансијску подршку од КОСТТ-а поднет је са образложењем да се тиме угрожава ликвидност пенала, преноси Коха.

„Захтев за финансијску подршку добили смо пре два дана, јер компанија има проблем са ликвидношћу и прете јој казне, као последица енергетских девијација у европској преносној мрежи, одступања која долазе због четири општине на северу. Ми смо као Влада рекли да електричну енергију морају да плате они који је троше и без обзира на одступања она ће се сматрати дугом. С обзиром да су то потрошили грађани који живе у ове четири општине, више је него исправно да терет плаћања овог дуга пада на њих. Како бисмо измирили део дугова, тражили смо од ове четири општине да свој буџет исказују као штедњу, укључујући и Фонд за развој који је већ додељен овим општинама. Ова средства биће искоришћена за отплату дела дуга према КОСТТ-у”, рекао је Мурати.

Према његовим речима, Северна Митровица треба да издвоји 6,5 милиона евра, Звечан 1,1 милион евра, Зубин Поток 1,6 и Лепосавић 2,6 милиона.

Косовски министар за заједнице и повратак, Ненад Рашић, био је уздржан од ове одлуке, наводи Коха.

Извор: Радио Митровица север/Коха; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон