ДруштвоКосово

Бака Сенка, старатељ болесног унука након укидања динара: Тежак живот, сада још тежи, не можеш своје следовање да подигнеш

Сенка Тошић, расељено лице из Приштине данас живи у насељу Бошњачка махала у Северној Митровици. Сенка брине и о свом малолетном унуку Илији, чији је старатељ. Илија је дечак са сметњама у развоју

Сенка каже да је немогућност исплате динара додатно отежала њихов ионако тежак живот и да поред свих патњи којима су свакодневно изложени, сада мора да брине и како да дође до једних примања које имају,а то су надокнада за туђу негу за дечака који је инвалид прве категорије и свог минималца као незапослено лице, јер за пензију још није стекла услов.

„Ја сам бака, самохрана бака слепог детета и ометеног у развоју. Ја имам много потешкоћа, јер сама живим са њим. Ми ништа не примамо сем те туђе неге и мог минималца. Детету треба куповати лекове, треба обезбедити храну. Све то што он једе, нема ништа. Он једе плазму, наше сухомеснате производе. Ми немамо начин да одемо ни до Рашке, он отежано хода. А немамо ни средстава“ каже Сенка.

“За њега мора да има, а за мене није важно. И да се води до лекара и да једе шта воли да једе. Тешко је. А сада укидањем динара, још теже, не можеш своје да примиш и подигнеш, једино за живот. Како ћемо даље стварно не знам. Ако се ово не реши ја не знам шта ћу, нити могу где да се померим са њим” очајна је и забринута Сенка.

Илију је мајка оставила са пет месеци, када је схватила да је ометен у развоју, а бака га је од тада водила у бројне клинике и болнице на лечење. Последњих година њихов дом је Косовска Митровица.

„Борба цео живот, ишли смо, борили се и дан данас се боримо и борићу се док сам жива, само да њему буде добро“ каже Сенка.

Илија је ученик школе за основно и средње образовање „Косовски божур“ у Косовској Митровици.

„Много сам задовољна овом школом, у свему. Сви га пазе и не морам да бринем ни о чему док је тамо“ рекла је бака.

Централна банка Косова је донела одлуку да једино средство за готовински и платни промет буде евро, чиме је укинула српски динар. Од почетка примене одлуке онемогућен је унос динара на Косово, упркос томе што је у међувремену одобрен тзв. „транзициони период“.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон