Политика

Вучевић први званични сусрет на новој функцији обавио са Патријархом Порфиријем

Председник Владе Милош Вучевић изјавио је данас да му је драго што је свој први званични састанак на новој функцији обавио са Његовом Светости, Патријархом српским господином Порфиријем и то уочи највећег хришћанског празника Васкрса.

„Након садржајног разговора, затражио сам од Његове Светости (Патријарха Порфирија) благослов за обављање једне од најодговорнијих функција у држави. Патријарх Порфирије ми је, уз очински благослов, даровао икону Светог Саве, оца српске духовности, првог и највећег српског просветитеља, оснивача наше Цркве, симбола саборности Цркве, државе и народа; уз поруку да корачамо његовим стазама и да градимо насушно и свима потребно јединство“, написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Он је оценио да је Српска православна црква једна од најважнијих институција српског народа и да је очувала националну свест током вишевековног ропства, да му је у великој мери градила идентитет, остајала и у оним крајевима где прерогатива државне власти није било и очувала народ и с њим заједно страдала.

„Имајући у виду све тешкоће и искушења која доноси актуелни историјски тренутак, сматрам да би било одговорно унапређивати сарадњу Цркве и државе, засновану на нашем историјском искуству и на моделу кооперативне одвојености“, истакао је Вучевић.

Извор: Т а н ј у г, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон