Србија

Вучић из Њујорка: Светски моћници ће имати озбиљног противника у ,,малој земљи“ која се дрзнула да брани истину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ће оне земље које буду подносиле резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, уз више моћи и новца него што може да се замисли, имати озбиљног противника у ,,малој земљи“ која се дрзнула да брани истину.

Он је новинарима, након састанака у УН, рекао да је Србија показала да жали због тог трагичног догађаја и да се залаже да се починиоци злочина казне, али да се не слаже да се на народ ставља печат.

,,Немојте да доносите колективну пресуду, то неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Е сад, за нас у Србији, ако би неко рекао нисте ни поменути, па нисмо, али сви знамо у чему ја реч. И сви знамо како ће се то злупотребљавати у будућности. Друга наша обавеза је да бранимо интегритет српског народа, не вређајући притом никога другог и не чинећи ништа лоше против било кога другога“, рекао је Вучић.

Приштина направила намештаљку у СБ УН у договору са САД, Швајцарцима, Словенцима

Председник Вучић је истакао  у Њујорку да је Србија јуче била суочена са намештаљком у Савету безбедности УН, која је била договорена са САД, Швајцарском и Словенијом, али да је издржала и показала како једна мала земља уме да се бори за интегритет против великих, јер је правда на њеној страни.

Вучић је рекао да је питање Косова за целокупну западну хемисферу решено још 2008. и да се 16 година касније Србија и даље бори.

,,Видели сте јуче какву су намештаљку направили. Шокантно шта су урадили, па су морали да лажу да су те жене, а жао вам је кад видите силоване жене, али вам нико није рекао да ће то урадити. А онда схватите да је то била замка, да не можете да рагујете. Видели сте да нису бринули, већ су били весели. Питао сам се, када је каснила седница, о чему је реч, а онда смо схватили да су то договорили са Американцима, Словенцима, Швајцарцима. Не зна се ко је био одвратнији, Словенци или неки други. И тад смо издржали и показали како једна мала земља уме да се бори за интегритет и против великих, јер су правда и истина на њеној страни“, објаснио је он.

Вучић је поновио да је уверен да је оно што се јуче догодило било договорено.

Шефица УНМИК је знала да жртве нису чланице Вљосиног кабинета

Председник  је изјавио да жене које су говориле о наводним силовањима на КиМ нису чланице кабинета Вљосе Османи и да је сигуран да је то знала и шефица Унмика Каролин Зијаде.

,,Формално и званично имате имена целог кабинета, ниједно име од тих госпођа није на списку чланова њеног кабинета. Лепо су се најели и напили после тога”, рекао је Вучић у изјави новинарима у Њујорку где је присуствовао седници Савета безбедности УН о Косову.

На питање новинара да прокоментарише то што су многи људи у Србији навијачки дочекали то што га је председавајућа Малте више пута прекидала иако то не иде у корист Србије, Вучић је рекао да увек имате део људи у Србији који ће да навијају против своје земље.

,,Зато што од дрвета не виде шуму. Због личне мржње према мени, због тога што нису на власти, они мрзе целу земљу нашу, али то говорим њима. И пошто данима не говорим ни о каквим унутрашњим политичким стварима, толико сам посвећен и концентрисан на оно што је животно важно за нашу земљу, да не могу глупостима да се оптерећујем”, рекао је Вучић. 

Велики број састанака, на пријему добили наш нон-пејпер и образложење

Председник Александар Вучић изјавио је  да је имао у Њујорку разговор са великим бројем званичника афричких, латиноамеричких и карипских земаља, као и да су представници страних земаља на пријему који смо организовали добили наш нон-пејпер и образложење.

,,Састао сам се данас са тројицом председника, једним премијером афричких земаља, телефонски у зоом конференцијском формату. Имали смо овде велика два састанка и поносан сам на изузетно присуство људи из Африке, били су представници 22 земље, при томе ја сам разговарао са још тројицом лидера, тако да је било 25 афричких земаља, што је негде око 48 одсто укупног броја афричких земаља“, рекао је Вучић новинарима.

Каже да је још десет њих било јуче на пријему где су добили наш нон-пејпер и наше образложење. 

,,И још ћу имати састанака овде. И после тога смо имали састанак са латиноамеричким земљама и карипским, којих је укупно 32, а само на нашем састанку њих је било 21, тако да је био највећи број њих на овом брифингу, како се то погрешно назива, јер је то разговор са пријатељима. И покушали смо да објаснимо оно што јесте наша позиција и сада по први пут на овакав начин могу да говорим зашто се Србија, иако мала земља, иако знамо да немамо готово никакве шансе, јер ми сада осећамо оно што ви не можете да видите, колико се притисак појачава на све ове земље и они који су нам рекли да ће бити против, неки кажу да су уздржани, али појављује се много других који кажу да су били запад, ће сада бити уздржани и неки нови који ће да буду против“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће борба бити до последњег дана.

Председник Србије је изјавио  да ће амбасадор Србије у САД, Марко Ђурић  до 2. маја остати у Њујорку, а да ће се он највероватније вратити у земљу на пар дана.

Имамо међународно право и истину на својој страни

Председник Вучић је рекао  да Србија на својој страни има међународно право и истину и да само на то може да се позива у својој дипломатској борби.

,,И даље само на то можемо да се позивамо и ни на шта друго. Ако ми ви кажете да мислите да је могуће да ми будемо снажнији од Немачке, Америке, Енглеске, Француске, Италије и од свих њих у било чему другом, ја ћу вам рећи – дајте људи будите озбиљни. Ово је једино што можемо“, рекао је Вучић у изјави за медије у Њујорку говорећи о резолуцији о Сребреници.

Он је тако одговорио на питање новинара шта Србија има на својој страни осим међународног јавног права.

Вучић је оценио након сусрета са другим делегацијама у УН да су веома забринути, без обзира како ће гласати за предлог резолуције, јер, како је истакао, дипломате су веома забринуте због недостатка инклузивности, недостатка консултација и због тога што не желе да повреде Србију.

,,Видео сам то код бар 70-80 земаља, неки од њих ће гласати у прилог резолуција, неки против. Највећи део ће бити уздржано од њих“, додао је Вучић.

Вучић је приметио да неке делегације не разумеју зашто се сада резолуција подноси и зашто не могу да добију одговор од подносилаца текста резолуције, зашто то чине овом тренутку.

,,Нико не може да добије одговор на то питање. Па како да га добију? Како да га добију кад би морали да уђу у дубину, у корен онога зашто то раде против Срба у овом тренутку. Ја знам одговор и мислим да сам га представио, али не могу они то да кажу међународној јавности“, рекао је Вучић.

Он је поновио да ће доношење резолуције отворити Пандорину кутију.

Додао је да ће, колико сутра, разговарати са председником Сијера Леонеа.Навео је да је видео и да су на пријему после седнице заједно са Вјосом Османи били представници САД, Словеније, Малте, Јапана, Швајцарске.

После гласања о резолуцији о Сребреници имаћемо још више пријатеља

Председник Вучић је поручио да ће делегација Србија после 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

,,Како год да буде и 3. маја ћемо моћи уздигнуте главе да изађемо одавде и видећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смеју да буду уз нас, били би уз нас“, рекао је Вучић.

Додао је да се то у политици не рачуна увек, али да јесте један додатни залог за будућност. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон