Политика

Вучић: Послао сам 14 персонализованих писама европским лидерима

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће се Србија до последњег тренутка борити за истину и правду, као и да је послао 14 писама европским лидерима и чланицама Савета Европе.

Председник Вучић је након свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре рекао новинарима да је Србија предузела све мере и упутила писма свим чланицама Савета Европе како би се спречио пријем Приштине у ту организацију.

„Написао сам укупно 14 различитих писама европским лидерима, углавном персонализована писма. Свакоме сам се обратио имајући у виду специфичне околности и односе које имамо. На један начин признавачима, а на други онима који не признају Приштину“, рекао је Вучић.

Додао је да су сва та писма прослеђена и да је у њима тражио да још једном размотре одлуку ПССЕ.

„У тим писмима, пошто ово није питање технике, тражио сам да још једном размотре своју одлуку и одлуку парламентарне скупштине Савета Европе, која ће уследити за два дана, да на комитету министара њихов одлука буде другачија, управо због тога што и када говоримо о владавини права, јасно је да на Косову постоји све осим владавине права, да се тамо проводи голи терор над српским народом, да Заједница српских општина после 11 година није формирана“, рекао је Вучић.

Истакао је и да никакав процес не постоји.

„Посебно сам указао на трик којим мисле да се послуже 10. маја шаљући у тобожњи уставни суд на оцену уставности нацрт ЗСО које су Европљани предложили, после којег наравно ништа неће урадити, не би ли некоме замазали очи и обезбедили глас у Савету Европе. Ми ћемо наставити да радимо и да се боримо, о томе сам наравно најдуже разговарао и са француским председником и Емануелом Макроном и он је имао разговоре јуче и прекјуче са Олафом Шолцом. Видећемо како ће даље да се развија, у сваком случају ми ћемо се држати не само међународно јавно-правних норми, већ ћемо се борити до последњег тренутка за истину и правду“, рекао је Вучић.

„Сви који крше уставни поредак Републике Србије биће гоњени, ухапшени и процесуирани“

Говорећи о хапшењу Срећка Софронијевића, председник Вучић рекао је да су приштинске власти јуче ухапсиле изузетно храброг човека којег су раније ранили „албански терористи“.

„Кажем намерно албански терористи, јер када они кажу да су то учинили њихови полицајци, ти полицајци су били терористи јер нису имали право да буду на северу КиМ. Не заборавите да су по резолуцији, по Бриселском документу, тамо је било могуће да постоје само регионални полицајци који би били српске националности, а не посебне јединице које би неки терористи слали“, рекао је Вучић.

Истакао је да Софронијевића прогоне због рушења уставног поретка такозване Републике Косово.

„Због тога желим само да вас обавестим да ће оног секунда када наше тужилаштво и Министарство унутрашњих послова буду решени да у потпуности раде свој посао, а верујем да ће то бити од следеће недеље, сви они који крше уставни поред Републике Србије, а налазе се тамо где имамо ефективну власт, бити гоњени, ухапшени и процесуирани од стране надлежних органа Републике Србије“, навео је Вучић.

„Вук Јеремић ће уручити писмо председнику Генералне скупштине УН о Сребреници“

Председник Вучић је рекао и да је написао писмо за председника Генералне скупштине УН и разговарао са њим о резолуцији о Сребреници.

Писмо ће уручити специјални изасланик Вук Јеремић, и пренети све моје усмене поруке, имаћемо и на другим адресама специјалне изасланике, рекао је Вучић.

“САД ће јако лобирати за резолуцију о Сребреници, ићи ћу у Њујорк”

Вучић је рекао да је јуче добио званичну потврду Сједињених Америчких Држава да ће изузетно јако да лобирају за резолуцију у Сребреници.

Ићи ћу у Њујорк да се борим против њиховог лобирања и да разговарам са пријатељским и слободарским земљама, поручио је председник Вучић.

„Ја сам њима потврдио да ћу изузетно јако да се борим против њиховог лобирања и против свих њихових ставова по том питању и наставићу да то радим свом својом снагом“, рекао је он.

Додао је да колико год он био, мали или из мале и политички мање и слабије земље, не мисли да је то питање нечије снаге, већ питање правде и истине.

 „Оно чиме морате да се руководите су светиње које браните и чувате и то је много веће од силе која вас напада, тако да ћемо ми да се боримо и борићемо се храбро, снажно и до краја“, рекао је Вучић.

“Србија има много већих проблема од локалних избора у овом тренутку”

Одговарајући на питање новинара због чега се сви локални избори не одржавају 2. јуна, за када су расписани београдски, председник Вучић је одговорио да је он био за то да се све одржи тог дана, али да су људи у странци били против тога.

„На многим местима људи неће да поднесу оставке. Морате да наговорите све одборнике да поднесу оставке. Постоје законски и уставни рокови. Мислим да треба да седну да разговарају око тога, да виде када и како, али то је требало раније да разговарају. Требало је да дођу код мене на консултације, па нису хтели. Требало је да дођу на консултације код председника Народне скупштине, па нису хтели“, рекао је Вучић.

Оценио је да Србија има много већих проблема од локалних избора у овом тренутку.

Извор: РТС, Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон