КосовоНасловнаПолитика

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић са директором Одељења за Континенталну Европу МИП Француске, Брисом Рокфејом о угружености Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са директором Одељења за Континенталну Европу МИП Француске, Брисом Рокфејом, кога је информисао о угрожености српског народа на Косову и Метохији, нарочито после најновијих насилних одлука Приштине о укидању динара и забрани исплата плата, пензија, социјалних давања и материјалних трошкова школа, болница, вртића и других српских институција у Покрајини. Петковић је нарочито истакао неопходност да српски народ буде институционално заштићен формирањем Заједнице српских општина, коју Приштина упорно одбија да формира 11 година, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Према Петковићевим речима, за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина непрестано покушава да своју највећу и најважнију обавезу, формирање Заједнице српских општина, заувек скине са дневног реда.

Директор Петар Петковић је нагласио да недавна одлука Приштине о укидању употребе динара у покрајини и платног промета смишљена и да је крајњи циљ те одлуке коначно протеривање Срба са Косова и Метохије, укидање институција Републике Србије у покрајини и стављање тачке на дијалог Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да за 100.000 Срба који живе на Косову и Метохији, српски платни промет и исплата питање њиховог физичког опстанка, јер пензије, социјална давања и све друге принадлежности које им уплаћује држава Србија се исплаћују преко српске банке. С тим у вези посебно забрињава намера косовских власти да заједно са укидањем динара, укину и Банку Поштанска штедионица, која од 2018. године послује на северу КиМ.

Петковић је упознао саговорника да је Банка Поштанска штедионица, да би српском народу на КиМ омогућила исплату новца и остале банкарске услуге, привремено поставила на простору централне Србије, у непосредној близини административних прелаза Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре, четири монтажне експозитуре.

Директор Петар Петковић је истакао да ће Београд наставити да инсистира на проналажењу трајног и одрживог решења овог и свих других проблема, које ће омогућити опстанак српског народа на Косову и Метохији, што се свакодневно доводи у питање од стране приштинских власти.

Да за Србе у покрајини владавина права не постоји показује и недавно ослобађење сваке кривице припадника тзв. Косовских безбедносних снага, који је прошле године, на Бадњи дан пуцао на српску децу, рекао је Петковић, додавши да су од доласка Аљбина Куртија на власт извршена 484 етнички мотивисана напада на припаднике српског народа у покрајини. Директор Петковић је додао и да Приштина, заслепљена мржњом према свему што је српско, не поштује ни одлуке сопственог суда и одбија да манастиру Високи Дечани врати одузету земљу.

На крају разговора, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је закључио да Београд и поред свих смицалица и опасних, насилних и једностраних потеза Приштине, остаје опредељен за дијалог, као и да очекује да се путем компромиса створе услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и у целоим региону, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон