НасловнаСрбија

Вучић: Притисци на Србију због Косова биће у јануару и фебруару најјачи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће притисци на Србију због Косова у јануару и фебруару најјачи, јер ће то бити пик кампање за Европски парламент.

“Јер онда ће и сваки од ових који мрзи Србију од Шидара до Грошеља, да се нађе паметан, да нам соли памет о Србији, руска губернија, колонија, избори овакви, нема демократије, нема овога. Пошто ваљда мисле да ће тако да добију неки албански глас више или не знам већ шта, јер то су све иначе људи који не подржавају само независно Косово, већ су изразити албански лобисти. Само то људи у Србији треба да знају. Ти који су на страни једне листе, Србије против насиља и критикују власт у Београду, 95% њих су изразити албански лобисти. Од Шидара до Виоле фон Крамон”, рекао је он за ТВ Прва. 

Вучић је још једном напоменуо да очекује притиске највише у јануару и фебруару, али да одговор остаје исти европским званичницима и да не може да се тумачи и “овако и онако”.

Он је додао да је са друге стране наш интерес Отворени Балкан.

“Наш интерес је да буде слобода кретања, а слобода кретања подразумева и промет својим возилима да више зарађујемо, да имамо бољу економију, и да покажемо”, рекао је он. 

Он је додао да та одлука не може да наштети српским интересима.

“Напротив, мислим да ће та одлука да донесе користи српском народу и мислим да ће Србији у целости да донесе користи. Постоје ствари о којима ја не могу јавно да говорим. То је све што могу сада да кажем. Једног дана ћу моћи много више да говорим, али и ово је остало у службеним белешкама и ко је како и на који начин и чиме претио Србији и шта су били одговори. И добили су веома јасне одговоре за оно што их највише занима. А то су Уједињене нације, специјализоване агенције, организације, институције Уједињених нација. И то очекујете, тај притисак у наредних месец дана, јануар и фебруар”, рекао је он. 

Како је Вучић рекао гостујући на ТВ Прва да питање Косова мора да се реши пре него што почну разговори око Украјине, јер како је навео, Путин ће моћи у неком тренутку да каже – како не признајете, а направили сте косовски преседан.

“Његов је интерес Русије. Он тражи нешто за шта може да се ухвати, како ће да објасни то – упао сам и заузео сам Крим, заузео сам Донбас, заузео сам Запорожје, историјско право и не знам шта све, то не иде у савременом свету, мора се наћи правни преседан. Он се борио за своју земљу”, додао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао да смо се упирали око мање важних ствари као што су, између осталог, таблице и додао да је тај споразум потписан још 2011. године и да 99 одсто Срба има управо те таблице. 

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон