NaslovnaSrbija

Petković: Ponoševe zlonamerne izjave o sastanku u Briselu direktno je nastojanje da se oteža pregovaračka pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom

Ponoševe zlonamerne izjave o sastanku u Briselu, kao i maliciozne tvdnje da se predsednik Aleksandar Vučić na nešto obavezao stranim moćnicima, direktno je nastojanje da se uruši pozicija Srbije i oteža pregovaračka pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom – navodi se u saopštenju člana Predsedništva SNS Petra Petkovića.

Naravno, ispostaviće se da nije prvi put da je Ponoš obmanuo javnost, jer u dijalog se naravno ne razume, ali zato zna da spletkari i laže, prikrivajući da je dobar deo obaveza iz dijaloga rezultat sporazuma koje je potpisivao Borko Stefanović dok je Ponoš bio na vlasti!

U tim sporazumima koji su potpisani 2011. godine, Ponoš je prihvatio da Borko potpiše priznanje carinskog pečata, kosovske lične karte, RKS tablice i prištinske vozačke dozvole. Ponoš se sada pravi naivan, ali upravo tzv. reciprocitet koji je Kurti uveo u odnosu na sporazum o slobodi kretanja, jeste direktna posledica sporazuma koji su doneti u vreme Ponoševe vlasti.

Čist je bezobrazluk da sada Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa Kosovom i Metohijom, kad je upravo zahvaljujući Vučiću povučeno 27 priznanja tzv. Kosova, dok je u Ponoševo vreme 85 država priznalo tzv. Kosovo.

Sve vreme smo nastojali da maksimalno ublažimo negativne posledice Borkovih sporazuma, koji su nam naneli veliku štetu. Ali i pored svega toga, Vučić je jasno u lice rekao liderima EU, ali i mnogo puta brojnim svetskim zvaničnicima, kao i javnosti, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dopustiti članstvo tzv. Kosova u UN i agencijama i organizacijama sistema UN.

Podsetiću još jednom da je predsednik Vučić biranim i preciznim rečima istakao da predlog EU o Nacrtu Statuta o ZSO može da bude osnova za dalje razgovore, ali da se takođe mora uvažiti i Nacrt Statuta Upravljačkog tima, kao i da sve u budućem Statutu ZSO, posebno kada je reč o nadležnostima, mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

S tim u vezi je jasno poručio i da može biti dogovoren samo onaj Statut koji je takođe i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Republike Srbije.

S druge strane, nema sumnje da Ponoš polazi od sebe kada govori o obavezama pred strancima, jer dok je bio na vlasti samo je ispunjavao naredbe zapadnih sila i uništio srpsku vojsku, ukinuo prištinski korpus, zbog čega je i dobio nadimak Nato general – navodi se u saopštenju člana Predsedništva SNS Petra Petkovića.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button