КосовоНасловна

Постављена нова капија на улазу у манастир Бањска

На улазу у манастир Бањска постављена је нова капија која је разбијена приликом немилих догађаја у Бањској 24. септембра 2023. године, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Како се наводи у саопштењу, капија је израђена захваљујући братској љубави и солидарности братства манастира Хиландар, као и уз помоћ Фондације манастира                                                     

Историја повезаности Манастира Хиландар и манастира Бањска потиче још од светог архиепископа Данила Другог (1270-1330), који је за време краља Милутина био игуман Хиландара, а затим и први игуман манастира Бањска(1313-1317).

Манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану саграђен је између 1313. и 1317. године, као задужбина српског краља Стефана Уроша Другог Милутина, једног од најмоћнијих владара из династије Немањић и једног од најмоћнијих владара на Балкану свога доба. Милутин је Бањску наменио себи за гробну цркву и тамо је најпре и био сахрањен. Међутим, после Косовске битке1389.  године његово тело је пренето у Трепчу, а потом, 1460. године, у манастир Горна Бања. Након неколико премештања, мошти Светог краља Милутина пронашле су коначно почивалиште 1867. године, у цркви Свете Недеље у Софији, у Бугарској, наведено је у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон