Kosovo

Zaharova za RT Balkan: Apsurdna je tvrdnja da Beograd pokreće rat na KiM

Rukovodstvo Srbije već je argumentovano objasnilo situaciju oko poslednjih dešavanja na severu Kosova i Metohije i „čini mi se da tu više nema šta da se doda“, rekla je danas za RT Balkan portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova govoreći o eskalaciji sukoba na Kosovu i Metohiji.

Upitana da prokomentariše kako Rusija gleda na sve klevete iz Prištine na račun Srbije, Zaharova je podvukla da su sve optužbe na račun Beograda „bez osnova“, kao i da su tvrdnje da je Beograd strana koja „želi da razbukta rat“ apsurdne.

„To je laž, koja je usmerena na diskreditaciju Beograda i na odvlačenje pažnje od etničkog čišćenja koje se sprovodi“ na Kosovu i Metohiji“, kaže ona. Takođe, ona navodi da je sve to pokušaj skretanja pažnje i sa „takozvanog primera Kurtija“, čije je ponašanje postalo nova normalnost. Pod time, kako je pojasnila, ima u vidu „zaplašivanje i omalovažavanje nealbanskog naroda“ koje živi na KiM.

Posle njegovih strašnih reči da bi Srbi trebalo „da plate i stradaju“, da li se treba čuditi tome što srpski narod pokušava da se zaštiti i da odbrani „sve ono što za normalnog čoveka predstavlja prave vrednosti“, upitala je portparolka MSP-a Rusije.

Takođe, Zaharova ističe da je Srbija jedina zemlja koja je zainteresovana da se problemi na KiM rešavaju mirno i civilizovano. „Srbija je jedina konstruktivna zemlja“ kada je to u pitanju, poručila je ona. 

Govoreći o misiji Kfora i EULEKS-a na Kosovu i Metohiji, ona podseća da ove mirovne snage nikada nisu ni radile niti sada rade ono što bi trebalo, jer to nikada nisu ni želele.

„Oni jednostavno igraju na tu kartu i podilaze Prištini, baš kao što su to radili uvek“, dok se višegodišnje posredovanje Brisela, kada je reč o KiM, pokazalo kao „neuspešno“, bila je jasna Zaharova.

Upitana da prokomentariše nedavne izjave člana britanskog parlamenta Ališe Kerns i američkog generala u penziji Veslija Klarka o tome da je Srpska pravoslavna crkva navodno učestvovala u švercu oružja na sever pokrajine KiM, Zaharova kaže da bi na to pitanje trebalo odgovoriti tako da se uzmu u obzir i trenutna situacija u svetu i u regionu. 

Ipak, ona priznaje da je napadi na SPC ne čude, jer se radi ne samo o trendu, već sveopštoj politici napada na pravoslavlje. 

Izvor: RT Balkan

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button