Косово

Захарова за РТ Балкан: Апсурдна је тврдња да Београд покреће рат на КиМ

Руководство Србије већ је аргументовано објаснило ситуацију око последњих дешавања на северу Косова и Метохије и „чини ми се да ту више нема шта да се дода“, рекла је данас за РТ Балкан портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова говорећи о ескалацији сукоба на Косову и Метохији.

Упитана да прокоментарише како Русија гледа на све клевете из Приштине на рачун Србије, Захарова је подвукла да су све оптужбе на рачун Београда „без основа“, као и да су тврдње да је Београд страна која „жели да разбукта рат“ апсурдне.

„То је лаж, која је усмерена на дискредитацију Београда и на одвлачење пажње од етничког чишћења које се спроводи“ на Косову и Метохији“, каже она. Такође, она наводи да је све то покушај скретања пажње и са „такозваног примера Куртија“, чије је понашање постало нова нормалност. Под тиме, како је појаснила, има у виду „заплашивање и омаловажавање неалбанског народа“ које живи на КиМ.

После његових страшних речи да би Срби требало „да плате и страдају“, да ли се треба чудити томе што српски народ покушава да се заштити и да одбрани „све оно што за нормалног човека представља праве вредности“, упитала је портпаролка МСП-а Русије.

Такође, Захарова истиче да је Србија једина земља која је заинтересована да се проблеми на КиМ решавају мирно и цивилизовано. „Србија је једина конструктивна земља“ када је то у питању, поручила је она. 

Говорећи о мисији Кфора и ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији, она подсећа да ове мировне снаге никада нису ни радиле нити сада раде оно што би требало, јер то никада нису ни желеле.

„Они једноставно играју на ту карту и подилазе Приштини, баш као што су то радили увек“, док се вишегодишње посредовање Брисела, када је реч о КиМ, показало као „неуспешно“, била је јасна Захарова.

Упитана да прокоментарише недавне изјаве члана британског парламента Алише Кернс и америчког генерала у пензији Веслија Кларка о томе да је Српска православна црква наводно учествовала у шверцу оружја на север покрајине КиМ, Захарова каже да би на то питање требало одговорити тако да се узму у обзир и тренутна ситуација у свету и у региону. 

Ипак, она признаје да је напади на СПЦ не чуде, јер се ради не само о тренду, већ свеопштој политици напада на православље. 

Извор: РТ Балкан

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон