Главна / Вести / Косово и Метохија / Трајковић-Петковић: Србија споразумом ни експлицитно ни имплицитно није признала Косово

Трајковић-Петковић: Србија споразумом ни експлицитно ни имплицитно није признала Косово

Потписивањем споразума Београда и Приштине, Србија није и експлицитно ни имплицитно признала ову територију као независну државу, сложили су се вечерас у емисији „Отворени студио“ на Телевизији Пулс, посланица Српске листе у Скупштини Косова и Метохије Рада Трајковић и бивши министар за повратак у Влади Косова Славиша Петковић.

otvoreni_studio_pulsПетковић је истакао да је тезу експлицитног признавања Косова као независну државу од стране Београда пласира Приштина, односно, званичници Приштине, чији је то сан. „ Ни експлицитно ни инплицитно, ни посредно ни непосредно, план или споразум не доводи у питање Београд  да је Косово и Метохија саставни део Србије. Најбоље је то објаснила Кетрин Ештон у својој изјави. Она је била врло јасна, да план ни у ком случају не прејудицира статус. Ако је то тако, ми јој верујемо. Ипак је она високи представник ЕУ и било би незбиљно да она говори неистину“ рекао је Петковић.

Тон: Славиша Петковић 

Посланица Јединствене српске листе Рада Трајковић, истакла је да је ова ситуација подсећа на такозвану „тајванизацију“ овог простора. „ То бих разумела (споразум Београда и Приштине) као тајванизацију простора Косова и Метохије, то ме подсећа на однос Кине и Тајвана, где се негде помиње могућност да држава кроз споразуме а видећемо како ће то ићи, иде и на прихватање стварања ‘Косовске војске. Ако Србија преко Брисела прихвати стварање такозване косовске војске а сувереност једне државе карактеришу војска и министарство иностраних послова, онда свакако то значи удаљавање Косова. То не значи експлицитно признавање Косова и Метохије као државе, која подразумева једну процедуру узајамног признавања, амбасадоре и целокупну дипломатску процедуру, али свакако јесте један значајан корак према удаљавању Косова и Метохије од Србије“, рекла је Трајковићева.

Тон: Рада Трајковић 

Check Also

Борељ одговорио Тачију: Дијалог нема алтернативу

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је на Твитеру да дијалог Београда и Приштине којим …