НАЈНОВИЈЕ

Дачић: Датум није споран, питање је када

dacicПут Србије у ЕУ је логичан избор јер је то најбоља опција за нашу земљу, рекао је данас премијер Ивица Дачић, наглашавајући да добијање датума за почетак преговора о чланству у Унији није спорно, већ само питање када ће бити тај рок.
“Ми смо ту где нас је Бог поставио”, рекао је Дачић и запитао све критичаре настојања Владе да Србија што пре добије датум и након тога настави припреме за прикључење ЕУ да кажу која је то реална алтернатива таквом усмерењу.
Дачић је рекао да је приликом ранијег сусрета питао руског председника Владимира Путина може ли Србија да уђе у Евроазијску унију и на то питање добио негативан одговор.
Он је за Национални дневник ТВ Пинк казао да Србија инсистира да датум почетка преговора с Унијом буде октобар, са чиме се слаже већина земаља ЕУ, званични став ЕУ је, како каже, да то буде накасније до децембра, а само немачки Бундестаг сматра да то не може бити пре јануара.

Дачић је подсетио да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон јасно ставила до знања да датум неће бити проблем, додајући да је Србија до сада урадила све, на шта се обавезала и истакао да ће ЕУ изгубити кредибилитет, уколико датум, који је обећала, изостане.
Он је рекао да је добијање датума у интересу мировног процеса на Балкану, додајући да су као спорна питања у преговорима с Приштином, остали још амнестија, телекомуникације и енергетика.
Дачић је рекао, да после 28. јуна, предстоји друга врста преговора са ЕУ, у које ће морати да буде укључено много људи, јер је реч пре свега о усклађивању нашег законодавства са европским, у области економије, саобраћаја, екологије…
Говорећи о економској ситуацији у Србији, Дачић је казао да владин програм штедње може имати прави резултат сама ако буде праћен и мерама за подизање нивоа привредне активности и запослености.
Проблем буџетског дефицита могао би да се реши даљим задуживањем, али то није добра опција већ је далеко боље да то решимо комбинацијом разних мера међу којима су и оне које подразумевају и развој и улагање у нову производњу, нагласио је премијер Србије.

Извор: Тањуг

Погледајте и ...

ЈП “Мрежа Мост”: Недопустиво застрашивање, претње и напади на новинаре и уништавање имовине Јавног Сервиса

ЈП Мрежа Мост најоштрије осуђује дивљачки упад Бошка Обрадовића и његових присталица у зграду РТС-а. …