Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин положио камен темељац за изградњу водовода у насељу Газиводе

Вулин положио камен темељац за изградњу водовода у насељу Газиводе

vulin_gazivodeМинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин положио је камен темељац за изградњу регионалног водовода за општине Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица. Капацитет тог водовода је 300 литара воде у секунди, а вредност пројекта који је започет још пре неколико година је близу једанаест милиона евра.

Министар Вулин је у насељу Газиводе, где ће се изградити регионални водовод, истакако да је ово важан дан не само за Србе са севера Косова и Метохије већ и за државу Србију и нагласио да је јединство у свим питањима изузетно важно.

“Србија није ту да нестане, није ту Србија да оде, Србија је ту да побољша жвот сваког ко живи на Косову и Метохији, да нашој деци омогући да живе цивилизовано, да живе пристојно. Ми никад ништа нисмо ни тражили за себе што нисмо давали другима. Људи на овом простору заслужују да живе као цивилизовани људи у 21 веку””, казао је Вулин.

Он је истакао да само јединствени можемо све и да нема Владе без народа и народа без Владе.

“Не може бити државе која не брине о свом народу и о својим грађанима али не може бити ни државе за коју њени грађани неће да учине и да неће да се жртвују, неће да размишљају о њој као јединственој, као целовитој, без обзира на ком делу њене територије живели”, поручио је Вулин.

Јединствени можемо све, казао је он замоливши Србе са Косова и Метохије да буду уз своју државу.

“Ја у име Владе Републике Србије, не наређујем, држава може да нареди свакоме, али ова држава неће никада наређивати Србима на Косову и Метохији, ја ћу вас молити. Ја вас молим да будете уз своју дрзаву и да будете уз Владу Републике Србије и она је уз вас и то се никад неће променити”, истакао је Вулин.

Полагању камена темељца присуствовали су предсеници општина и скупштина општина Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица, који су и инвеститори овог пројекта.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изразио је задовољство у име свих општина са севера Косова због полагања камена темељца за почетак изградње водосистема за снабдеванње општина Зубин Поток, Звецан и Косовска Митровица пијаћом водом.

Он је изразио наду да ће пројекат бити завршен у предвиђеном року, за 18 месеци.

Ристић је рекао да се овим неће завршити само посао снабдевања здравом пијаћом водом већ да ће народ на северу Косова добити још једну победу коју је чекао дуго година уназад.

“Четрнаест година општине Косовска Митровица и Звечан су практично без воде, јер се водоводно постројење налази у јужном делу Мировице и пре свега из политичких разлога, наше је цстановништво у ове две опстине стално без воде, нарочито у летњим месецима”, казао је Ристић.

Он је напоменуо да су хидросистем Ибар – Лепенац и језеро Газиводе у општини ЗУбин Поток изграђени 80-их година прошлог века и да је проблематично то што се од тада водом из тог хидросистема снабдевају сви делови Косова осим севера покрајине.

“Милијарде кубика воде отишле су широм Косова према Приштини, Србици, Вучитрну и другим местима са албанском већином и свих ових година, деценијама се они снабдебвају овом водом и никада нису имали проблем да им Срби са севера спречавају коришћење воде иако никада од тада до данашњег дана, север Косова није имао никакве економске користи од тога”, казао је Ристић.

Он је захвалио претходној и садашњој Влади Републике Србије на помоћи око реализације овог пројекта.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић је истакао да је немерљив, најзначајнији посао у вези са овим пројектом одрадила Влада Србије и да без њене подршке и гаранције не би била могућа реализација пројекта водоснабдевања севера покрајине.

Пројекат за изградњу водовода за север Косова започет пре неколико година, пројектну документацију за реализацију радио је Саобраћајни институт ЦИП из Београда, капацитет је 300 литара воде у секунди и то ће обезбедити да се водом снабдева ово подручје за наредних 50 година по свим светским стандардима.

Извештава: Снежана Милошевић

 

Check Also

Ђурић: Без новооболелих у српским срединама на КиМ

На територији КиМ у већински српским срединама, није регистрован ниједан нови случај корона вируса, саопштио …