Главна / Вести / Косово и Метохија / Б.Стојановић: ЗСО је механизам за опстанак Срба на КиМ

Б.Стојановић: ЗСО је механизам за опстанак Срба на КиМ

Шеф Бироа Канцеларије за Косово и Метохију Бранимир Стојановић изјавио је у јутањем програму Радио Грачанице да Србија никада није доводила у питање финансирање живота Срба у покрајини.

 

 

Јуче је министар без портфеља Владе Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин посетио Косовску Митровицу и изјавио да Србија неће престати да финансира живот Срба у покрајини. Како ће то изгледати након избора?

Никада се није доводило у питање финансирање живота Срба на овим просторима од Владе Републике Србије. Механизам за све то је Заједница српских општина (ЗСО), да се формира заједница као што је договорено и да иста добије оне ингеренције које треба да дају пуну садржину и значај. Зато, инсистирамо да ЗСО буде формирана у пуном капацитету, јер једино тако и само тако може се испунити задатак да се обезбеди  механизам који ће пружити живот Србима који живе на овим просторима. Биће јако важно да ЗСО формирамо ми који смо испред  државе Србије“, истакао је Стојановић.

Које надлежности ће имати ЗСО?

Статут ЗСО се пише. Радна група на чијем челу је саветник председника Србије господин Марко Ђурић врло добро раде овај посао. Сада се шаљу допуне и предлози како треба да изгледа (Статут) и ми ћемо имати утицаја на израду статута.

ЗСО има надлежности што се тиче здравства, просвете. Оно што је важно, јесте,  да ће ЗСО преузети све раднике локалне самоуправе. ЗСО је једна велика шанса и ту шансу не смемо да пропустимо. Уколико се заједница формира народ не треба да брине на КиМ, уколико се не формира то је велики проблем за све нас и за даље функционисање институција.

Канцеларија за КиМ покренула је низ пројеката. Шта је све урађено и шта се планира?

Биро Канцеларије за КиМ је сервис и постоји за помоћ локалним самоуправама. Ми помажемо да локалне самоуправе реализују пројекте. Оно што је проблем, јесте блокада рачуна СГ Приштина од 10. милиона динара. Ових дана очекујемо да се рачун одблокира како би све функционисало како треба. Спремно је доста пројеката, један од тих је увођење парног грејања по школама, спремни су пројекти водоснабдевања, пољопривреде и још  много тога. Ових дана фудбалски клуб кадета “Војводине” братимити се са фудбалским клубом “Полет” из Лапљег Села. Урадићемо да сви остали клубови који постоје овде имају бар један братски клуб из централне Србије.

Током викенда Грачаницу и оклна места посетиће заједно са клубом „Војводина“ и руководство града Новог Сада, као и градоначелник Милош Вучевић. Они ће обезбедити помоћ у школском прибору и гардероби који ће бити уручен деци у Грачаници.

Да ли ће бити решен проблем контејнерских насеља у Грачаници?

Проблем ових насеља ушао је у процес трајног решавања. Проблем насилног усељавања у 70. кућа и 20. станова  пре неколико година биће решен.
СГ Приштина је донела правилник о расподели стамбених јединица. Биће расписан конкурс за доделу кућа и станова. Постоје две категорије људи који тамо живе и о којима ми треба да бринемо, а то су расељени и социјално угрожени. Има и оних који не заслужују да живе тамо, тачније они који имају висока примања и директори су појединих школа.
И овај проблем ће бити решен и станове ће добити они који то заслужују.

Исплата минималца је још један у низу проблема. Да ли можемо очекивати да исплата буде редовнија?

Оно што смо успели да договоримо, то је да исплата буде сваког 20. у месецу. Инсистираћемо да се исплати комплетно дуговање. Направљен је проблем у ребалансу буџета и ми сада решавамо проблем онако како морамо. Уколико до краја године буде остало пара преусмерићемо средства за исплату дуговања привремених накнада, истакао је Бранимир Стојановић.

Check Also

Јариње: Лицима са пребивалиштем у местима у централној Србији улазак на КиМ није дозвољен

На административном прелазу Јариње, путнички саобраћај се одвија нормално. Возила прелазе са једне на другу …