Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђукић Дејановић: У здравственом систему се ништа неће променити ни после избора

Ђукић Дејановић: У здравственом систему се ништа неће променити ни после избора

slavica3Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић своју посету Косову и Метохији завршила је обиласком манастира Грачаница. У порти манастира пред окупљеним мештанима министарка здравља је поручила да је циљ њене посете да саопшти људима да се ништа у здравственом систему неће променити ни после 3.новембра.

„Циљ моје посете је да са здравственим радницима и најодговорнијим  људима разговарамо о томе шта значи добар здравствени систем и какав систем градимо од трећег новембра. Знам да је потребно да охрабрим све, јер сви смо ми потенцијални пацијенти. То практично значи да се неће ништа мењати за људе који пружају здравствене услуге . Сви ће примати плате, чак смо сада анализирали укупан број здравствених радника који су радно ангажовани на одређено време, а нису уговорени, њих има 134, и обећавам им да ће до првог новембра бити уговорени“, поручила је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља је обећала да ће се исплата свих здравствених радника наставити и после локалних избора на Косову и Метохији, који су заказани за 3. новембар.

„Редовне исплате су друга гаранција да ће егзистенција здравствених радника и њихових породица бити сигурна и трећи новембар је начин да легализујемо стање које значи бољу сарадњу здравственог система и грађана Косова и Метохије са Београдом, које ће прихватити и свет“, рекла је у Грачаници Ђукић Дејановић.

Министарка је напоменула да је поред манастира Грачаница хтела да обиђе и здравствене установе на централном Косову, али да јој то данас није било дозвољено.

„Ја сам као министар здравља, желела да уђем у Дом здравља, хтела сам да разговарам са пацијентима, са медицинским сестрама које су душа здравственог система, хтела сам да разговарам са својим колегама лекарима, да видимо како ћемо решавати неке стручне проблеме, мени то данас није било дозвољено али сам уверена да ћемо када будемо имали Парламент савеза српских општина, када будемо имали председника Парламента имати и могућност да легално и регурално министри из Београда дођу и решавају оне проблеме који значе свакодневни живот, сваког од вас појединачно,“ напоменула је  Славица Ђукић Дејановић.

slavica1Министарка је поручила и да је дошла да пружи подршку кандидату Г.И. „Српска“ за градоначелника Грачанице Бранимиру Стојановићу, нагласивши, при том, да је за њу лично његово име симболично.

„Ја бих хтела да кажем да сам дошла да дам подршку свима онима који стоје уз Бранимира, његово име је симболично он брани мир на једном  терену,тамо где је мир најпотребнији“.

Када је у питању блокада рачуна Дома здравља Грачаница, министарка Ђукић Дејановић је нагласила да ће у што краћем року урадити деблокаду рачуна, на тај начин што ће држава покушати да преузме тај дуг као свој јавни дуг. Министарка је, још једном, нагласила да ће здравствене установе радити и даље по правилима Владе Републике Србије и обећала да ће сваки здравствени радник имати сигурну егзистенцију на КиМ.

„Сигурно је да они који раде у здравственом систему, а то је укупано 6320 људи и њихове породице, треба да имају сигурност и немојте сумњати у то, радиће по правилу струке које је усвојила  Влада Републике Србије, односно ресорно министарство“.

Кандидат за градоначелника Општине Грачаница Г. И. „ Српска“ Бранимир Стојановић пожелео је министарки здравља добродошлицу.

„После 3.новембра моћи ћете да долазите кад год хоћете и обиђете шта год желите, то је обећање нас из Грађанске иницијативе “Српска” и хвала вам што нам пружате подршку. Ми смо поносни на наше лекаре, а можете бити и ви. То су изузетни људи и стручњаци из своје области“, рекао је Стојановић.

Check Also

Унмик: Ниједан члан нашег особља није позитиван на Ковид-19

Унмик је вечерас саопштио да њихов члан није био такозвани нулти пацијент заражен коронавирусом у …