Главна / Вести / Србија / Петровић: Излазак на изборе исправна одлука

Петровић: Излазак на изборе исправна одлука

dusan petrovicИзлазак на локалне изборе је рационална одлука која отвара могућност Србима да остану на Косову и Метохији и пружа им реалан оквир да организују свој политички живот, изјавио је данас шеф посланичког клуба Заједно за Србију Душан Петровић.

Петровић је потупно уверен да је веома лоше да се та могућност не искористи и зато подржава излазак Срба на изборе 3. новембра, који су, као и процедура њиховог спровођења, подсетио је, дефинисани бриселским споразумом.
“Ово је био договор Београда и Приштине, начин који отвара могућност Србима да остану да живе на Косову, даје им реалан политички оквир да организују свој политички живот и било би, потпуно сам уверен, веома лоше да ту могућност не искористе”, рекао је Петровић Тањугу.

Он објашњава да је излазак на изборе у ствари улазак у политички постор који је отворен бриселским споразумом, да је тај простор реалан и да може да се некоме не допада, да неко мисли да је неправедан, али је сигурно најмање лоше што може да се деси.

Према његовим речима, треба искористити време до одржавања избора да се српски народ и сви који имају право гласа на Косову што боље спреме и да на њима својом вољом одаберу представнике, како би после тога могле да буду конституисане инстиуције – полиција, судови, здравстене , социјалне и просветне установе…
“Мислим да је то једна врло важна и битна, одлучујућа ствар за људе који живе на Косову и Метохији. Има ту много неслагања, разумем страхове који су последица личних историја, искустава, драматичних деценија које су иза нас, уосталом 150 година се као држава бавимо овом ствари и наравно да са са пуном пажњом и уважавањем тешких емоција, које после производе поступке, треба према томе односити”, рекао је Петровић.

На најаву премијера Ивице Дачића да смени функционере са Косова које је влада поставила, а који не спроводе државну политику, Петровић гледа као на коришћење инструмената за спровођење те политике, али на разуман и организован начин.
“Влада има пун легитимитет да на разуман, организован, али и разложан и сталожен начин користи инструменте који јој стоје на располагању да би спроводила државну политикку. Та поллтика је најмање лоше што за Србију као државу, али пре свега за наше људе који живе на Косову и Метохији, у овом тренутку можемо да имамо. Све друге опције су лошије него политички оквир постигнут бриселским споразумом”, рекао је Петровић.

Извор: Тањуг

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …