Главна / Вести / Косово и Метохија / Исељавање највећи проблем Чаглавице

Исељавање највећи проблем Чаглавице

nebojsa_markovic
Фото: КИМ

Појединачно исељавање Срба, неодржавање појединих јавних објеката, расвете, реконструкција канализације и путева највећи су проблеми мештана Чаглавице.
Председник Месног одбора Чаглавице Небојша Марковић каже да су се у последњих пар дана из овог села иселиле четири младе породице.
„Нема дана да неко не оде. Главни разлог је егзистенцијални, нема посла. Колико је то забрињавајуће говори податак да је у први разред ове годие уписано само шест ђака“, казао је Марковић гостујући у емисији Уз јутарњу кафу на ТВ Центар.
Марковић је казао да је школа у Чаглавици у веома лошем стању, да није окречена, фасада отпада, хигијенски услови катастрофални.
„Преко општине Грачаница успели смо да обезбедимо наменска средства за реновирање школе. Неколико пута сам тражио разговор са надлежнима из школе, међутим нисам добио њихову подршку. На крају тим средствима смо оградили спортски терен у дворишту школе“, казао је он.
Председник Месног одбора Чаглавице каже да ће после 12 година на темељима у дворишту школе бити изграђено обданиште.
„Расписан је тендер, чека се извођач радова, најкасније за месец дана почеће изградња обданишта. Обновићемо и Дом културе, регулисати проблем уличног осветљења, реконструисаћемо главну улицу у селу, асфалтирати пут према гробљу и Ајвалији, решавати проблем узурпираног сеоског земљишта“, казао је Марковић говорећи о планираним пројектима.
Он је казао да у Чаглавици има неколиико социјално угрожених породица, али да се Одбору нису обраћали за помоћ.
Марковић је казао да је почетком године покренута иницијатива за изградњу цркве, али још увек није познато када ће почети изградња. Црква ће, како је казао, преосталим мештанима Чаглавце дати снагу и вољу да остану на својим огњиштима.
„Постоји проблем око локације. Планирано је да црква буде у центру села, али се испоставило да је у питању путно земљиште. Добили смо локацију од 26 ари јужно од села, међутим од тога смо одустали јер је неприступачна. С друге стране општина Грачаница је локацију приписала СПЦ на период од 99. година, а Епархија рашко-призренска инсистира да буде у њеном власништву. Надамо се коначном решењу проблема након избора“, каже Марковић.
Марковић је казао да Месни одбор Чаглавице броји 13 чланова, а састају се једном месечно. Извор: КИМ

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …