Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Не уцењујем ЕУ својим ставом по питању одлуке Приштине о мојој посети Космету

Дачић: Не уцењујем ЕУ својим ставом по питању одлуке Приштине о мојој посети Космету

dacicПремијер Србије Ивица Дачић оценио је данас да одлуке Приштине о забрани његовог одласка на Косово представљају дирекну опструкцију бриселског споразума и истакао да својим ставом по том питању ни на који начин не уцењује Европску унију.

Дачић је рекао да је добио најаве да ће Приштина донети такве одлуке и да је о томе обавестио шефа делегације ЕУ и представнике земаља Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија).
“Неки представници земаља ЕУ послали су ми поруку да не могу ја да уцењујем Европску унију. Људи, освестите се! Нама су забранили улазак на Косово, одлучите прво о томе а лако ћете после са мојим уценама. Никаквих уцена нема. Водите дијалог са оним ко може да оде на Косово,” рекао је Дачић на конференцији за новинаре са потпредседником турске владе Бекиром Боздагом.

Он је приметио да су се највиши европски званичници хитно огласили поводом неких забрана недавно донетих у Србији, а да се поводом овога још нико није огласио.
“Ако је то за Европску унију нормално, немам више интереса да учествујем у томе,” рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија за мир и дијалог, али да нико не може да је понижава. Како је додао, интерес Србије је да се овај преговарачки процес настави.
“Европска комисија се још није огласила поводом овога. Доста је било таквог односа. Ми који смо у влади, због државног интереса смо ризиковали и живот и каријере и сада ће неко да нас понижава и да доноси овакве одлуке. Ако неко не схвата – ово је директна опструкција бриселског споразума.”

Дачић је додао да је прихватио позив високе представнице ЕУ да у понедељак дође у Брисел да разговара о свим проблемима.
“Нећу дозволити да ме ико понижава. Нека траже другога за преговоре, надам се да ово неће бити мој последњи одлазак у Брисел на дијалог, а ако и буде тако – неће ми баш недостајати,” поручио је он.

Дачић је рекао да је смисао његове посете која је била најављена за поподне у Штрпцу, да позове Србе да изађу на изборе које је расписала Приштина и који ће се обавити у складу са приштинским правилима.

Премијер Србије је рекао да се не може говорити о поверењу у дијалогу, ако је њему као потписнику бриселкског споразума онемогућено да оде на Косово,
“Сматрамо да је ова одлука усмерена против бриселског споразума и да је у питање доведен кредибилитет и Брисела а не само мој. Ја сам достојан да седим поред Кетрин Ештон али не могу на КИМ? То је увреда и за Ештон,” рекао је Дачић.

Подсетивши да је косовска министарка Фљора Читаку била у посети Београду, Дачић је нагласио да је ово питање за њега принципијелно.

“Или у нечему учествујемо искрено и отворено или је све ово празна прича.”
Дачић је истакао да само очекује да се спроведе оно што је договорено и додао да на Косово не жели да улази ни кришом ни силом и да је као премијер поштовао процедуру.

Извор: Тањуг

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …