Главна / Вести / Србија / Усвојен Закон о виском образовању- 6 испитних рокова, 48 бодова

Усвојен Закон о виском образовању- 6 испитних рокова, 48 бодова

skupstina_kosovaСкупштина усвојила измене Закона о високом образовању по којем студенти и ове године имају шест испитних рокова а услов за буџет је 48 бодова, уместо 50.

Измене Закона добиле су подршку 152 посланика, док је уздржано било седам посланика.

Студенти ће тако и у школској 2013/2014. години моћи да буду финансирани из буџета, ако у претходној школској години остваре најмање 48 ЕСПБ бодова и рангирају се у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета.

То решење, како је наведно у образложењу закона, прописано је “ради заштите интереса студената, умањења ефеката економске кризе, због извесног финансијског оптерећења по основу плаћања школарине и губитка права из области студентског стандарда за велики број студената”.

Такође, усвојеним изменама се успоставља законски основ за оснивање високошколске установе за остваривање студијских програма за потребе националне безбедности – Академије за националну безбедност.

Закон ступа на снагу даном објављивања у “Службеном гласнику”.

Посланици након гласања настављају прву седницу јесењег заседања на којој ће дебатовати о седам закона – о посредовању у промету и закупу непокретности, о извозу и увозу робе двоструке намене, измене и допуне Законе о електронској трговини, о заштити конкуренције, као и потврђиваје споразума између Србије и Марока.

Након гласања, Скупштина ће наставити раније прекинуту седницу на којој ће посланици разматрати измене закона о електронској трговини и о заштити конкуренције.

 

 

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …