Косово

Анђелковић: Изабран прави тренутак заказивања седнице СБ УН о ситуацији на КиМ

Некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић оценио је да је председник Србије Александар Вучић јасно схватио да тренутак заказивања седнице Савета безбедности УН мора бити онда када ће премијер привремних приштинских институција Аљбин Курти повући потезе на које међународна заједница мора да реагује.

„Очито да је ова седница не би била заказана или у овој атмосфери одржана на појединачне случајеве, без обзира колико они за нас тешко пали, ни на пуцање деце у Штрпцу, ни на малтретирање деце у Зубином потоку, ни на хапшења, али када ви уведете једну националну заједницу, пре свега српску, у неподношљиве услове живота тиме што јој одузимате основне приходе за живот које им Србија даје, јасно је да на то мора да се реагује“, изјавио је Анђелковић за Т а н ј у г.

Анђелковић је рекао да седница СБ УН сасвим сигурно не би била заказана без сагласности великих сила, истакавши и оштре изјаве амбасадора и Стејт департмента у вези укидања динара и упада у амбуланте на КиМ.

Сматра да је председник Вучић на седници СБ УН јасно и таксативно набројао све што се дешавало на КиМ и наглашава да је укидање динара финале онога што значи неподношљив живот Срба на КиМ, што по међународном праву значи да је то злочин против човечности и да се на то мора реаговати.

„Чак и неке земље које су признале КиМ као независну државу, било је земаља које су имале коректно излагање. Не кажем да ће ово променити став великих сила када је реч о њиховом признању, али је јасно и из онога што је шефица УНМИК-а говорила, да је непоштовање и међународног права и Резолуције 1244 било појединачно од земаља које су кршиле међународно право и Резолуцију, а не од светске владе“, навео је он.

Анђелковић оцењује да је, иако Приштина својим једностраним потезима већ дуже време даје аутоголове, јасно да су Велика Британија и Немачка „спонзори“ недела и злодела које Куртијева власт чини на КиМ.

„И то пунолетно дете је још увек њихово дете које они хоће да негују, али постоји тачка када то дете мора да добије озбиљне пацке и озбиљно упозорење да је то деловање против једног народа на једном простору кршење међународног права од стране тих земаља, а супротно одлукама СБ УН“, поручио је он.

На питање колико су се синоћ око једностране одлуке Приштине о укидању динара сагласили Исток и Запад, Анђелковић је одговорио да је једина разика у томе што једни траже одлагање, а већина њих тражи оно што Србија сматра да је неопходно, а то је да динар остане и опстане на КиМ као једино легитимно средство плаћања. Нагласио је да евро није легитимно средство плаћања на простору КиМ јер ни Европска централна банка није дала дозволу за коришћење евра, нити је то могуће увести у правном оквиру на КиМ.

„Још једном је подцртано, што је Курти избегао и да помене у свом говору, а то је формирање ЗСО, јер Американци су рекли да се дијалог води у Бриселу, а не овде, води се у Бриселу и договорен је у Бриселу 2013. и 2015. године у смислу формирања ЗСО која је носилац активности у обрзовању, здравству, социјалној политици када је реч о српском народу на КиМ“, истакао је Анђелковић.

Он је такође указао да је ЗСО дистрибутивно место које треба да дистрибуира средства Србима на КиМ, а да је Србија овлашћена правом да финансира ЗСО.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон