Косово

Брнабић: Борићемо се да Косово не буде примљено у Савет Европе

Потпредседница СНС-а Ана Брнабић изјавила је данас на Председништву странке да ће Србија учинити све што може у борби против пријема Косова у Савет Европе, као и да се Србија неће само предати нити ћутке посматрати све што се дешава тим поводом.

Брнабић је истакла да су Ивица Дачић и Петар Петковић копредседавајући радне групе која ће се бавити проблемом пријема Косова у Савет Европе, а да чланове тима чине људи из министарства спољних послова, Канцеларије за КиМ, кабинета председника, Народне скупштине, као и шефица делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља.

„То ће бити тешка борба“, поручила је Брнабић.

Како је навела, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи систематску политику креирања немогућих услова за живот Срба на Косову, чији је циљ етничко чишћење од Срба.

„Нажалост, по свему судећи, постоје одређене светске силе које желе да награде Куртија и његову власт за све то. Посебно је у тужно и чудно када знате да се све то дешава практично у време када ми обележавамо 11 година од потписивања Бриселског споразума, чији је гарант Европска унија“, рекла је Брнабић.

Истакла је да је Бриселским споразумом једина обавеза Приштине била формирање Заједнице српских општина, што није испуњено.

„За Куртија не постоји Бриселски споразум, то су оне ствари које треба свакако да истерамо на чистац и да видимо у ствари како се то десило, да од три основна услова које они имају за било какав разговор о Савету Европе, да ви практично онда сведете то на један, а тај један је бесмислен. То је награда зато што је неко поштовао, након осам година, одлуку нечега што они зову Уставни суд“, казала је Брнабић.

Нагласила је да је ситуација тешка за Србију, али да ћемо се борити, као и да СНС неће ћутке из свог кабинета све то посматрати.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон