Косово

Челић: Косово не испуњава критеријуме за чланство у Савету Европе

Доцент на Правном факултету Универзитета у Косовској Митровици Душко Челић указује да Косово нити формално-право, нити суштински задовољава критеријуме за чланство у Савете Европе јер, када је реч о формалном смислу, није држава, а суштински уместо да поштује људска права, приштинске институције представљају инструмент за кршење истих.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је јуче препоруку за пријем Косова у чланство у тој организацији, са 131 гласова за, 29 против и 11 уздржаних.

Челић је за Косово онлајн коментарисао јучерашње гласање у Парламентарној скупштини Савета Европе на којем је Косово добило препоруку за чланство у тој међународној институцији и навео да је, према његовом мишљењу, то наставак једне непринципијалне игре.

„Да не кажем прљаве игре у коју су сада уплетена и радна тела Савета Европе. Да буде јасно, Косово нити формално-правно, нити суштински задовољава критеријуме да може бити члан Савета Европе – суштински јер није реч о држави, а члан Савета Европе може бити само држава, реч је о територији која је и према Резолуцији 1244 и према Уставу Србије део суверене државе Републике Србије“, казао је Челић.

Када је реч о суштинском садржинском аспекту, како каже Челић, Косово у вредносном смислу не испуњава никакве услове јер непостоји поштовање људских права.

„Косово не да не поштује никаква људска права, већ нажалост ти самопроглашени органи систематски спроводе насиље над преосталим српским становништвом, дакле не да штите људска права на шта су обавезни и они и међународна заједница на територији Косова и Метохије, него представљају фактор нестабилности и фактор кршења људских права“, наглашава.

Примећује да се у одлуци Парламентарне скупштине Савета Европе, колико је могло да се сазна не спомиње обавеза Косова да поднесе нацрт статута Заједнице српских општина њиховом Уставном суду на оцену уставности.

„Колико видим, постоји та двотрећинска политичка већина. Мислим да тешко можемо да очекујемо да на Савету министара буде другачија одлука, очигледно је да је политичка одлука западних центрара пала да се Косово ‘награди’ за све оно што под знацима навода чини на Косову и Метохији чланством у Савету Европе“, закључује Челић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон