ВестиКосовоНасловна

Данас седница Савета безбедности УН о КиМ, Србију представља Вучић

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, на захтев Србије, биће одржана данас у 21 час по средњеевропском времену. Србију ће на седници представљати председник Александар Вучић.

Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава СБ УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

У захтеву, у који је Т а н ј у г имао увид, наводи се да је он у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности УН. У документу се каже и да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савета безбедности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

„Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, наводи се у документу.

Истиче се да разорност поменутих дуготрајних мера репресије тзв. руководства косовских Албанаца, у оквиру којих нелегално укидање српске валуте динар представља најсвеобухватнији поступак у намерном подвргавању Срба неподношљивим животним условима, упечатљиво илуструје податак да је више од 14 одсто Срба већ напустило простор Косова и Метохије само за протеклих годину дана.

„Имајући у виду да се овај процес драстично интензивирао након најаве поменуте нелегалне мере укидања српског динара, Република Србија иницира одржавање ванредне седнице СБ УН како би се хитно предузеле мере које би спречиле настанак непоправљиве штете по опстанак српског народа на простору Косова и Метохије“, наводи се у захтеву.

Појашњава се да је тзв. руководство косовских Албанаца поменутом мером укидања промета српског динара у потпуности лишило Србе и друге припаднике неалбанских заједница њихових редовних месечних плата, пензија, социјалне помоћи и других личних примања, као и да је у спровођењу те мере већ извршило насилне упаде и гашење српских институција, општина и амбуланти на подручју Горе, Пећи, Истока, Клине и Приштине, као и незакониту заплену новца који је био намењен исплати социјалне помоћи и пензија Србима у тим, махом повратничким, срединама наведених општина.

Такође је моментално и суштински онемогућило рад 922 приватна привредна субјекта у власништву Срба, али и свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, културних и свих других институција које Србима пружају јавне услуге на том простору.

„Ова најновија мера, чије је спровођење у току, наступила је као природни наставак некажњеног, вишегодишњег, насилног и намерног подвргавања Срба на Косову и Метохији неподношљивим животним условима од стране тзв. руководства косовских Албанаца на челу са Аљбином Куртијем. Они су од фебруара 2021. године на територији Косова и Метохије континуирано вршили физичко и институционално насиље над Србима, подстицали претње и деловање којима су циљано креирали снажан осећај несигурности, небезбедности и егзистенцијалне угрожености српске популације, посебно на северу Косова и Метохије, провоцирали насилан одговор на своје акте и злоупотребљавали све полуге јавних институција како би подстакли и реализовали исељавање српског становништва са тог простора“, пише у захтеву.

Како се наводи, само у периоду од новембра 2022. године, наоружане формације косовских Албанаца (чије је само постојање противно Резолуцији 1244 (1999) 98 пута су користиле непропорционалну и незакониту силу против српског становништва (од чега 83 пута на простору севера КиМ).

Додаје се да су користећи механизме привремених институција које су формиране супротно Резолуцији 1244 (1999) Савета безбедности УН, тешко наоружане формације косовских Албанаца само од новембра 2022. године извршиле 38 упада на север Косова и Метохије, где у последње време остварују и континуирано оружано присуство, као и да то присуство користе да врше арбитрарна хапшења истакнутих српских појединаца и све друге познате облике физичког и институционалног насиља против српске популације.

„Између осталог, врше акте масовног застрашивања српског становништва кроз: 1) онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања, па чак и рањавања цивила на илегално успостављеним оружаним пунктовима и свим другим тачкама на читавом северу КиМ, 2) безразложно отварање ватре и готово стално присуство оклопних борбених возила у уобичајено мирним урбаним српским срединама 3) нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба, коју потом користе за изградњу нелегалних албанских полицијских база 4) доношење одлука о одузимању зграда у власништву српских институција, које су власници тих објеката 5) насилно отимање имовине Српске православне цркве и нарушавање специјалне заштитне зоне око објеката СПЦ, а српске православне цркве старе више векова присвајају и преименују у албанске, 6) преоравање и уништавање српских гробаља, 7) увођење осмомесечног илегалног ембарга на српску робу и заплене легалне робе у власништву српских трговаца“, наводи се у захтеву.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон