КосовоНасловна

Елек: Пристигли лекови обрадовали пацијенте, поново радимо све хирушке захвате

Јучерашњи контигент пристиглих лекова је први корак ка редовном снабдевању медикамената, изјавио је директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек за Косово онлајн,наглашавајући да верује да убудуће неће бити административних препрека за њихову набавку.

Елек је рекао да су после тачно две године и три месеца, синоћ у КБЦ Косовска Митровица допремљени су лекови из централне Србије, по централном тендеру.

„Добили смо један шлепер инфузионих раствора и у другом шлепери били су лекови-антибиотици, део цитостатика, фраксипарин и низ других лекова. Верујем да је ово први корак ка редовном снабдевању лекова КБЦ-а, да ово није задња пошиљка,него да ћемо континуирано бити снабдевани и да нећемо наилазити ни на какве административне препреке, које нису потребне, Ови лекови су превасходно неопходни за наше пацијенте без обзира на њихову расну и националну припадност, политичко опредељење, зато што смо овде опредељени да лечимо све“, рекао је он.

Истакао је да су ови лекови највише обрадовали пацијенте и раднике који ће сада сигурно моћи квалитетније да пружају здравствене услуге.

,,Још једном напомињем да је ово први корак, очекујем да ће се ово континуирано наставити, и да ћемо у наредном периоду, почетком следеће недеље, наставити са редовним снабдевањем лекова, јер сигурно није довољна само ова количнина, јер је ово за почетак. Напоменућу да смо пре две недеље добили одређену количину кисеоника, која је довољна за функционисање у наредном периоду. Верујем да сигурно неће бити неких отежавајућих околности које би онемугућила редовно снабдевање болнице, и овим допремањем били смо у праву када смо говорили да ћемо тако спречити хуманитарну катастрофу“, истиче он.

Елек је подсетио да су до сада пацијенти сами морали да купују лекове, па чак и они који долазе на одређене елективне хирушке захвате.

„Одлучили смо да радимо све хирушке захвате, од данас иде редован програм тако да сви пацијенти који су чекали, а нису били на листи за хитне случајеве, могу бити истог тренутка примљени у КБЦ, и оперисани. Овде је једна количина, добар део цитостатика за наше најтеже пацијенте који болују од малигних болести. Захваљујем се свима који су учествовали и уложили напора да КБЦ добије почетне количине лекова који су потребни да се покренемо са мртве тачке“, наводи Елек.

Директор КБЦ каже да не може да лицитира колико ће трајати пристигли контигент лекова јер то зависи пре свега од броја пацијената.

„Сигурно није довољно за дужи период и да морамо да добијамо сваки месец или на два месеца да би уравнотежили снабдевање које је било неадекватно у протекле две године и два месеца. Ни један овакав контигент није дошао у протекле две године, као овај јучерашњи. Очекујемо да то буде сада континуирано, без икаквих административних препрека“, рекао је Елек.

Директор КБЦ се захвалио свима који су учествовали и уложили напор да Клиничко-болнички центар добије почетне количине лекова који су потребни да се, како је објаснио, ,,крене са мртве тачке“.

Извор: Косово онлајн; фото: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон