KosovoNaslovna

Elek: Pristigli lekovi obradovali pacijente, ponovo radimo sve hiruške zahvate

Jučerašnji kontigent pristiglih lekova je prvi korak ka redovnom snabdevanju medikamenata, izjavio je direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek za Kosovo onlajn,naglašavajući da veruje da ubuduće neće biti administrativnih prepreka za njihovu nabavku.

Elek je rekao da su posle tačno dve godine i tri meseca, sinoć u KBC Kosovska Mitrovica dopremljeni su lekovi iz centralne Srbije, po centralnom tenderu.

„Dobili smo jedan šleper infuzionih rastvora i u drugom šleperi bili su lekovi-antibiotici, deo citostatika, fraksiparin i niz drugih lekova. Verujem da je ovo prvi korak ka redovnom snabdevanju lekova KBC-a, da ovo nije zadnja pošiljka,nego da ćemo kontinuirano biti snabdevani i da nećemo nailaziti ni na kakve administrativne prepreke, koje nisu potrebne, Ovi lekovi su prevashodno neophodni za naše pacijente bez obzira na njihovu rasnu i nacionalnu pripadnost, političko opredeljenje, zato što smo ovde opredeljeni da lečimo sve“, rekao je on.

Istakao je da su ovi lekovi najviše obradovali pacijente i radnike koji će sada sigurno moći kvalitetnije da pružaju zdravstvene usluge.

,,Još jednom napominjem da je ovo prvi korak, očekujem da će se ovo kontinuirano nastaviti, i da ćemo u narednom periodu, početkom sledeće nedelje, nastaviti sa redovnim snabdevanjem lekova, jer sigurno nije dovoljna samo ova količnina, jer je ovo za početak. Napomenuću da smo pre dve nedelje dobili određenu količinu kiseonika, koja je dovoljna za funkcionisanje u narednom periodu. Verujem da sigurno neće biti nekih otežavajućih okolnosti koje bi onemugućila redovno snabdevanje bolnice, i ovim dopremanjem bili smo u pravu kada smo govorili da ćemo tako sprečiti humanitarnu katastrofu“, ističe on.

Elek je podsetio da su do sada pacijenti sami morali da kupuju lekove, pa čak i oni koji dolaze na određene elektivne hiruške zahvate.

„Odlučili smo da radimo sve hiruške zahvate, od danas ide redovan program tako da svi pacijenti koji su čekali, a nisu bili na listi za hitne slučajeve, mogu biti istog trenutka primljeni u KBC, i operisani. Ovde je jedna količina, dobar deo citostatika za naše najteže pacijente koji boluju od malignih bolesti. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali i uložili napora da KBC dobije početne količine lekova koji su potrebni da se pokrenemo sa mrtve tačke“, navodi Elek.

Direktor KBC kaže da ne može da licitira koliko će trajati pristigli kontigent lekova jer to zavisi pre svega od broja pacijenata.

„Sigurno nije dovoljno za duži period i da moramo da dobijamo svaki mesec ili na dva meseca da bi uravnotežili snabdevanje koje je bilo neadekvatno u protekle dve godine i dva meseca. Ni jedan ovakav kontigent nije došao u protekle dve godine, kao ovaj jučerašnji. Očekujemo da to bude sada kontinuirano, bez ikakvih administrativnih prepreka“, rekao je Elek.

Direktor KBC se zahvalio svima koji su učestvovali i uložili napor da Kliničko-bolnički centar dobije početne količine lekova koji su potrebni da se, kako je objasnio, ,,krene sa mrtve tačke“.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button