ВестиКосово

Ељшани: Тражили смо продужење рока за пререгистрацију за 15 дана, влада ће одлучити

Дирекција Косовске полиције за регион Север затражила је од косовског Министарства унутрашњих послова продужење рока за пререгистрацију возила са српских на косовске регистарске ознаке за још 15 дана. Рок  за пререгистрацију возила са српским ознакама  косовских градова  (ПР, КМ, ГЛ, ПЗ , ПЕ, УР) које издаје МУП Републике Србије истиче сутра, а из косовске Владе је наглашено  да је то последњи рок за пререгистрацију, те да неће бити продужетка.

Заменик директора Косовске поиције за регион Север Ветон Ељшани каже за Радио Митровица север да је до данас, на РКС табле пререгистровано преко 3.000 возила. Када се том броју додају возила која су на РКС таблице прешла током претходних година, долази се до броја од 3.800 возила са РКС таблицама на северу Косова.

„Оно што је ново јесте да смо ми од МУП-а затражили да рок буде продужен за петнаест дана. То не значи да ће они рећи да. Због ових гужви, због тога што људи у почетку нису знали шта да раде, због тога што се појави и по неки  технички проблем у вези техничких прегледа или осигурања, људи не могу да постигну да  све одраде и ми смо тражили ако могу да нам дају још петнаест или више дана“, рекао је Ељшани и напоменуо да су они захтев упутили МУП-у, али да коначну реч о томе има Влада.

И данас је велика гужва испред Центра за регистрацију у Косовској Митровици, а Ељшани наводи да је радно време центара у свим општинама до 18х.

На питање шта ће бити сутра уколико рок не буде продужен, Ељшани каже да ће се према возилима са српским ознакама косовских градова поступати као са нерегистрованим возилима. Напомиње да ће возачи најпре бити упозоравани, а потом ће им бити одузамане таблице и документа и изрицана казна у износу од 150 евра. Уколико возило и након тога буде евидентирано као учесник у саобраћају, крајња мера је конфискација возила.

Одлуком косовске Владе, након 1. децембра 2023. године на Косово неће моћи да уђу или да се Косовом крећу возила са српским ознакама косовских градова регистрованим у периоду од 10. јуна 1999. до 21. априла 2022. године.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон