Косово

Мештани Новог Брда: Покушавају да нас протерају, од чега да живимо?

Мештани општине Ново Брдо, где се, према предању, ковао први динар, узнемирени су након уредбе Централне банке Косова којом се забрањује платни промет у динарима, а да би подигли плате или пензије морају преко прелаза чак до Бујановца или Врања, што им, како истичу, представља додатни финансијски трошак.

Зоран Станковић каже за Косово онлајн да укидањем динара власти у Приштини желе да протерају Србе на тихи начин.

„Трагедија за све нас Србе који живимо овде, на Косову. Што се тога тиче, ви и сами знате да је прва новчаница скована у Новом Брду и сада неко да укине динар, то је за нас Србе овде веома тешко, трагедија. Има људи који су непокретни, који не могу да оду до Рашке или Бујановца да подигну новац. Вековима је постојао динар и сада неко дође да укине динар, шта даље? На неки начин хоће да нас протерају без метка, да се иселимо, да нико не живи на Косову“, рекао је Станковић.

Бојан Стојановић планира да по пензију оде у Бујановац, што ће га, како каже, додатно коштати.

„Тешко је доста, морам или човека да платим или мојим колима да идем. Све то кошта. На граници се доста чека. Исто и комшилук, сви се жале. Тешко је, има непокретних људи који су у колицима“, рекао је Стојановић.

Хавис Јашари каже да живи од динарских примања.

„Треба да упалш ауто, ко има, да одеш у Бујановац или Врање да подигнеш новац. Ми живимо од овог примања, посла немамо, нигде не радимо, овде ако нађемо нешто приватно радимо, а ако не, умрећемо. У мојој кући нико није запослен. Дете ми је оперисано, као и жена, болесно је, немамо. Шта је сто или двеста евра, ништа. Не можеш да живиш са тим парама. Треба да платимо воду, ђубре, комуналије све. Оставе ти рачуне и не питају, мораш да платиш, ако не платиш одведу те на суд, где они процене шта имаш у кући и узму ти све. Од чега да живимо, од ваздуха?“, пита се Јашари.

Ранко Симоновић нада се да ће политичари успети да овај проблем реше мирним путем, у супротном, тврди, ситуација ће постати још тежа.

„Веома је тешко. Видите и сами каква је ситуација, да немају људи где да приме плату, не могу да живе, нема пара за школство, здравство, децу… општи хаос. Ово је катастрофа. Чему ово води не знам, није људски, није фер, само, шта да се ради. Ми не можемо ту ништа да учинимо осим политичара. Једино то политичари могу да реше мирним путем, али да је страшно, страшно је“, рекао је Симоновић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон