НасловнаСрбија

Петковић: Одлуком Владе Србије омогућена је слобода кретања Србима који живе у Косовском Поморављу, централном Косову, Штрпцу, Метохији, као и на северу покрајине

Оркестрирани напади ђиласовске опозиције и тајкунских медија на државу Србију због одлуке да омогући слободу кретања свим лицима, али и возилима са простора Косова и Метохије показује сво лицемерје представника бившег режима, јер су управо они договорили и потписали ову обавезу Београда. Да подсетимо народ, 2011. године Борко Стефановић је потписао споразум о слободи кретања, у коме је у тачкама 6, 7 и 8 прихватио “РКС” таблице, као и приштинске личне карте и возачке дозволе – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију др Петра Петковића.

Управо је, позивајући се на тај споразум, Курти донео одлуку о такозваном реципроцитету, што је за последицу имало спречавање слободе кретања и огољено институционално насиље Приштине према српском народу на КиМ.

Јучерашњом одлуком Владе Републике Србије омогућена је слобода кретања и олакшан свакодневни живот Србима који живе у Косовском Поморављу, централном Косову, Штрпцу, Метохији, као и на северу покрајине који је посебно био мета напада Куртија управо због таблица.

Није први пут да бивши режим има амнезију и напада одлуке које су сами доносили, а које су обавезе које су Београду остале и након њиховог одласка с власти. Како то да у њихово време, када су признали “РКС” таблице и приштинске личне карте то није било признавање тзв. Косова, а данас јесте? Реч је о чистој лажи и обмани од стране опозиције којом би додатно да уруше положај српског народа на Косову и Метохији, као и позицију државе Србије.

Још једном јасно наглашавамо да регистарске таблице нису никакав симбол државности, баш као што то нису ни личне карте, јер да јесу, притисак да признамо такозвано Косово би престао још прошле годинеи када смо омогућили коришћење приштинских личних карата.

Слободан проток људи, робе, услуга и капитала представљају темељ гарантованих права на којима почива и Европска унија и зато је најнормалније било да учинимо све како би бар мало олакшали живот Срба чија права, укључујући и слободу кретања, Курти гази свакога дана.

Ова одлука је донета уз јасну обавезу Београда да поштује све наше црвене линије, што значи да ни на који начин се не може тумачити као признање једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Затои они који би из удобности Београда да држе придике Србима на КиМ и нападају наш народ, нека се замисле да ли на муци српског народа има смисла зарађивати јефтине политичке поене.

За нас ће добробит Срба на КиМ увек бити на првом месту и испред дневно политичке борбе, а спремност на компормис и нормалан живот важнији су од играња будућношћу нашег народа од кога никада нећемо одустати – наводи Петковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон