ВестиКосовоНасловна

Канцеларија за КиМ у презентацији о штетности укидања динара: Најопаснији ескалаторни корак који је Приштина досад предузела

Канцеларија за Косово и Метохију направила је и  дистрибуриала дипломатским представницима документ ,,Забрана коришћења српске валуте и злоупотреба евра: ,,Инструмент Приштине за етничко чишћење Срба са Косова и Метохије“ у којој се на јасан и прецизан начин објашњава због чега је лоша таква одлука Приштине и које последице за собом повлачи.

У документу је  наглашено да је то што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти 27. децембра прошле године забранио употребу српског динара на КиМ, најопаснији ескалаторни корак који је Приштина досад предузела, и који је вођен искључиво Куртијевом жељом да Србима на КиМ створи неподношљиве услове за живот и натера их да напусте своје домове и куће својих предака.

Објашњава се да је забрана динара на КиМ нелегална, пре свега јер је донета путем извршне уредбе, иако су привремене институције самоуправе (ПИС) по сопственом правном оквиру у обавези да питање валуте регулишу усвајањем тзв. посебног закона о валути.

,,Међутим, ПИС немају могућност да усвоје тзв. закон о валути будући да већ нелегално користе евро као своју валуту, без икаквог правног основа, који једино може да обезбеди Европска централна банка“, наводи се у презентацији.

Указује се и на лаж, коју Приштина пласира, да је забрана употребе динара неопходна јер Србија нетранспарентно финансира Србе са КиМ и њихове социјалне, образовне, здравствене и друге пружаоце услуга/институције, а да је истина да је Београд увек потпуно транспарентно вршио финансирање у складу са приштинским тзв. Законом бр. 05/Л-096. 

,,Сваки појединачни трансфер динарских новчаница био је унапред пријављен и тзв. Царини Косова и Косовској финансијској јединици. Британска фирма Хендерсон Ашетс Протецтион (са приштинском лиценцом) је вршила сваки транспорт српских новчаница, након одобрења које су издавале тзв. Царина Косова и Косовска финансијска јединица“, пише у презентацији.

Како се наводи, због такве одлуке Приштине биће погођено више од 100.000 Срба на КиМ, више хиљада грађана из не-српских заједница (Албанци, Горанци, Роми, Црногорци, Хрвати, Бошњаци, Египћани, Ашкалије, Турци).

Последице ће бити што ће више од 100.000 људи бити лишено примања у динарима, односно плата, пензија, сцијалне помоћи, ђачких кредита и пензија.

Такође, због забране, ако ступи на снагу, вртићи, школе и факултети неће моћи да исплаћују плате, купују храну за децу и ученике, плаћају рачуне за струју и одржавање, купују опрему, плаћају истраживања, приходују од школарина, донација и сопствених прихода, одржавају студентске домове.

У документу се наводи као последица и то што ће Срби изгубити приступ здравству, јер неће бити плата, хране за болничке пацијенте, рачуни за струју и одржавање неће моћи да се плаћају, нити ће моћи да се купује медицинска опрема, а неће бити и средстава за истраживачке делатности.

Поред тога неће моћи да се плаћају гориво и одржавање амбулантних возила.

Укидање динара на КиМ довешће до укидања малих приватних предузећа у власништву Срба са КиМ која зависе од обављања пословних трансакција у динарима.

,,Онемогућавање ових фирми да послују у динарима са компанијама из централне Србије неминовно ће довести до губитака радних места и затврања фирми“, наводи се у презентацији.

Истовремено, доћи ће и до директне блокаде свих споразума постигнутих у дијалогу, укључујући и споразум о енергетици, јер грађани неће моћи да плаћају рачуне за утрошену струју, као и до онемогућавања формирања ЗСО.

У презентацији се као пример, у случају да се забрана спроведе, наводи случај Стефана Стојановића који је за Бадњи дан прошле године упуцан хицима из ватреног оружја од стране припадника тзв. КБС Азема Куртаја, који је у међувремену пуштен да се брани са слободе.

Наводи се да,  иако су Стефанове ране зацелиле, мржња која је натерала Куртаја да пуца на Стефана сада прети да угаси Стефанову школу и болницу у којој му је спашен живот, али и да ће морати да брине за своју мајку Зорицу и шта ће се са њом догодити, јер ће она као и других 100.000 Срба бити приморани да путују и до 100 километара у централну Србију два пута месечно како би примили плате, пензије, а чију ће безбедност угрожавати не само само „фашисти попут Куртаја“, већ и пљачкаши чије ће мете постати јер ће тачно знати када и зашто Срби путују у централну Србију.

Истиче се да Приштина злоупотребљава евро ради етничког чишћења Срба, као и да док са једне стране десетине нација улажу велике политичке, економске и друштвене напоре како би постали део еврозоне, дотле су Срби на КиМ изложени ризику да постану једини народ коме ће евро бити силом наметнут са циљем да се натерају на расељавање из својих кућа и са огњишта.

,,Злонамерни напори Приштине да наметну употребу евра и забране РСД Србима на КиМ немају за основу монетарне или економске разлоге. Приштина нелегално користи евро као своју фактичку валуту. Уколико Приштини пође за руком да спроведе своју стратегију и створи неподношљиве услове живота за Србе на КиМ тако што ће забранити динар и наметнути евро, то би могло да угрози саму представу о европској валути као неспорног симбола заједничког европског идентита и судбине“, пише у презентацији.

Истовремено, наглашава се да је забрана динара на КиМ само још један начин на који Приштина извргава руглу идеју владавине права и додаје да се не треба заваравати јер неки често занемарују злочине Приштине над Србима, бивајући заведени „аргументом владавине права“ који Приштина упорно користи како би оправдала репресију коју врши над Србима.

Као пример наводи се случај манастира Високи Дечани у коме Приштина непрекидно користи ,,аргумент владавине права“, док управо њене тзв. институције јавно саопштавају да неће спроводити одлуке својих највиших тзв. судских инстанци.

Уколико забрана динара на КиМ не буде укинута доћи ће до неподношљивих услова за живот Срба, односно до бруталне и насилне полицијске репресије над Србима, нелегалних хапшења и задржавања, ометања и лишавања Срба основних грађанских права у општинама са већинским српским становништвом, нелегалних исељења, експропријације и заузимања приватне имовине, кршења споразума из Дијалога.

,,Овај случај је само један од укупно 468 етнички мотивисаних напада на Србе након што је Курти постао премијер ПИС у фебруару 2021. године. Поред наведених, догодило се још 5 рањавања цивила, 22 напада на српску децу, и 76 злочина и напада на Српску православну цркву. Поређења ради, пре него што је Курти ступио на власт, укупно је забележено 669 напада на Србе на КиМ од 2012. до 2021.“, пише у документу.

Закључује се да је Куртијев коначни циљ да се доврши етничко чишћење Срба са КиМ и подсећа на изјаву премијера ПИС да ће ,,Људи из Српске листе патити и платити за све грешке које су направили“, дату испред Службе спољних послова ЕУ (ЕЕАС) у Приштини 14. септембра 2023. године.

Извор: Т а н ј у г; фото: Канцеларија за КиМ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон