Политика

Кокановић: Очекујем да ће Пахор остати доследан у инсистирању на ЗСО

Изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослава Лајчака би на лето могао да замени некадашњи председник Словеније Борут Пахор, а председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић указује да српској страни не погодује то што Пахор долази из странке на чијем је челу Тања Фајон, док с друге стране може бити од велике важности то што су за време његовог мандата као председника односи Србије и Словеније ишли узлазном путањом.

Кокановић за Косово онлајн оцењује да је интересантна формулација у словеначком листу „Дело“ да се Борут Пахор припрема да наследи Мирослава Лајчака, као и последња информација да је и премијер Словеније јавно подржао Пахора за то место и чак рекао да је у претходном периоду у неколико наврата разговарао са европским званичницима да подрже његову евентуалну кандидатуру.

За Пахора каже да је човек са великим политичким искуством и подсећа да је био и члан Европског парламента, а да је 2008. године, када је Словенија признала независност Косова, био на месту премијера.

Такође, подсећа и да је касније у два мандата вршио дужност председника.

„Итекако је упућен у односе Европе према овом питању, а то сада постаје горуће питање не само за Србију будући да је то једно од наших најважнијих националних питања, већ и горуће питање за читав регион, а стиче се утисак и за Европу. Околност која српској страни не погодује јесте да Борут Пахор долази из странке чији је лидер још увек, не знамо да ли ће још дуго остати, Тања Фајон а потези које је вукла та политичка странка више су погодовали приштинској страни“, наводи Кокановић.

С друге стране, како додаје, за време његовог мандата на месту председника Словеније, односи Србије и Словеније су били врло добри и ишли су узлазном путањом.

Како каже Кокановић, на том добром путу инсистирао је и председник Србије Александар Вучић. „Надам се да ће и то имати позитиван ефекат на његове одлуке ако буде постављен на то место“, додаје.

Кокановић наводи да ће се пружити и прилика да се виде резултати рада Амбасаде Србије у Словенији.

„Србија мора озбиљно да настави да се бави добром дипломатском офанзивом према Словенији, што ће сада подразумевати свакако формирање искуснијег дипломатског конзуларног представништва Србије у Словенији које ће имати задатак да с једне стране оствари још боље односе са Словенијом у нади да се чује истина о страдању српског народа на Косову и Метохији, а с друге стране која ће имати задатак да укључи представнике врло бројне дијаспоре у Словенији, а и према званичним подацима Срби у Словенији су најбројнија етничка заједница“, казао је.

Кокановић каже да је Савез, чији је лидер, у протеклом периоду доста радио на том питању јер је познато да је постојала намера Словеније да се укључи у „косовско питање“, па су чак и свог изасланика за то именовали. Из тог разлога, како додаје, не чуди одлука Словеније да се по том питању ангажује, али говори и позитивно о дијаспори, односно њеним тежњама да помогну да две државе подигну ниво односа на још виши ниво.

Подсећајући да је Борут Пахор још у септембру 2022. године рекао да је од тог тренутка најнеопходније да се испоштује управо одредба Бриселског споразума у вези формирања Заједнице српских општина да би уопште могло да се настави са дијалогом, Кокановић каже да смо сви сведоци да до тога није дошло. Али, очекује да ће Пахор остати доследан тој изјави коју је дао пре више од годину дана.

„Сматрам да то мора бити нешто што ће узети примат у преговорима, али свакако неко ко је ту изасланик ЕУ јесте и гарант тих преговора. С једне стране, Мирослав Лајчак је често имао обичај да критикује обе стране, односно да обема странама указује да морају да поштују све норме из готово свих правних аката које се тичу ове проблематике, али готово да ничим није допринео да приштинска страна испоштује једну норму која је била неопходна. Очекујемо од Борута Пахора да ће дати допринос, односно да ће његов допринос бити у складу са изјавом коју је дао у септембру 2022“, казао је.

Додаје да ће и представници српске дијаспоре у Словенији дати снажан допринос да изврше једну дозу дипломатског притиска како би се односи Србије и Словеније подигли на виши ниво, али и с друге стране како би утицали на ширу словеначку јавност јер је, како наглашава, веома важно да они сазнају истину о страдању српског народа на Косову.

„Веома је важно да се изврши утицај да шира словеначка јавност увиди да у 21. веку српска страна инсистира на миру и то не да чува само мир у Србији. Не чува се мир само у Србији, већ готово у читавој Европи“, закључио је Кокановић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон