КосовоНасловна

Лучић: Од понедељка разговори у Приштини о проблемима МТС на КиМ

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је да се током недавне посете Стејт департменту припремао за састанке који ће у понедељак у Приштини почети са представницима међународне заједнице и на којима ће се указати на агресиван приступ Куртијеве администрације према Телекомовој кћерки фирми МТС на Косову и Метохији.

Истакао је да је оптимиста пред разговоре који следе током наредне седмице и да се нада да ће Телеком да реши проблеме које има на Косову и Метохији.

„Они су у августу, када су покушали да нас потпуно угасе, показали шта је њихов крајњи циљ. Тада нису успели, али сада иду на план Б, да нам отежају пословање, пре свега тако што ће ограничити наше пословање и спречити нас да узмемо једног малог кабловског оператера у Грачаници. Покушавају ретроактивно да нам узму кабловске оператере које смо ми већ аквизирали 2019. године и изрекли су нам неразумну казну од милион и по евра“, рекао је Лучић за ТВ Прва.

Додао је и да се запослени у Дата центру у Звечану, уласком полиције са дугим цевима у њихове просторије, застрашују и истакао да таква врста опхођења према овој компанији мора да престане.

„Међународна заједница је на великом испиту. Наше пословање је дефинисано Бриселским споразумом, а Куртијева администрација континуирано крши сопствене законе да би нас спречила даље да се ширимо. Представник Агенције за заштиту конкуренције се још у августу, иако је казну нама изрекао у децембру, појављивао на телевизијама и говорио да ће нас казнити“, навео је Лучић, уз оцену да је то по европским мерилима скандалозан начин рада.

Нагласио је да је Телеком Србија увек имао подршку америчке амбасаде, као и ЕУ амбасада и Мирослава Лајчака, те да је чак и у ЕУ извештају који шестомесечно излази о Косову и Метохији, поменута Телекомова фирма. „Ту је на неки начин поменуто да у принципу приштинске власти не би смеле да крше Бриселски споразум и да на административан начин покушавају да нас бришу кршећи сопствене законе. Очекујем подршку и овога пута и ми ћемо довести стручњаке, људе који су чак и водили правни део ове европске комисије, да објасне на који скандалозан начин се понаша Агенција за заштиту конкуренције из Приштине“, рекао је Лучић.

Оценио је да ни Европа ни Америка не би смеле да дозволе тако лако кршење закона. Навео је и да постоји посебна тачка уписана у Бриселски споразум, а реч је о давању треће лиценце за мобилну телефонију.

„Они већ 10 година избегавају да нам дају трећу лиценцу, јер знају да бисмо ми тада у мобилној телефонији фактички доминирали на том тржишту у конкуренцији два врло слаба конкурента. Фактички су сада испод жита једном оператору чак дали одређене привилегије за 5Г, само да се не би покренуло питање те треће лиценце“, рекао је Лучић. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон