КосовоНасловна

Лучић: За опстанак српског народа кључно да Телеком опстане као провајдер на КиМ

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је да је за опстанак српског народа на КиМ важно да Телеком опстане као провајдер у покрајини.

Лучић је, коментаришући за ТВ Прва одлуку Управе за заштиту конкуренције у Приштини да казни филијалу МТС на КиМ са 1,56 милиона евра, истакао да је циљ те казне да спречи ширење МТС-а.

„Отако је актуелна администрација на власти, ми имамо проблема и континуирани притисак, који је кулминирао у августу, када су пробали да нас скроз искључе. Та акција је пропала због велике подршке међународне заједнице. Сада иду на план Б, а то је да пробају да спрече наше даље ширење, поготово у консолидацији малих кабловских оператера у српским енклавама, јер су ту неки мали кабловски оператери који дугорочно не могу да издрже с пословањем“, рекао је Лучић.

Додао је да је врло битно да се МТС консолидује и тако задржи у сваком српском домаћинству стабилан интернет и телевизију, тј. комуникацију са светом.

„Они сада покушавају да спрече будуће аквизиције јер смо ми одбијени прошле недеље приликом куповине малог кабловског оператора у Грачаници, а на силу покушавају да ревидирају и старе аквизиције“, наводи Лучић.

Објашњава да привремене приштинске институције по ко зна који пут крше сопствене законе, јер је Телеком имао четири кабловске аквизиције 2019. године, које су урадјене по њиховом старом закону, где је било јасно прецизирано да, ако је приход неке компаније испод неког годишњег прихода, та трансакција не мора да се пријављује Агенцији за заштиту конкуренције. Како наводи, они су, у међувременом променили тај закон и сада тврде да су га променили због Телекома.

„Избацили су те прагове, уписали да морате увек да пријавите аквизиције, а онда потпуно незаконито покушавају да на наше старе аквизиције примене нови закон и у ствари да том казном од милион и по евра, јер нисмо пријавили те аквизиције, да покушају да нас натерају да их опет пријавимо како би покушали некако ретроактивно да одбију. То је правно немогућа ситуација“, нагласио је Лучић.

Најавио је да ће се Телеком против тога борити тужбом Привредном суду, која не одлаже извршење наплате тих милион и по евра. „Ми смо на ту казну били спремни. Она је несразмерна и требала би да буде дупло мања, ако гледате њихов закон по нашем приходу на КиМ. Али, у сваком случају, ми ћемо поднети тужбу суду и тражићемо одлагање те пресуде. Не верујем да ће нам то услишити“, рекао је Лучић.

Наводи да, као и у августу, очекује помоћ страних амбасада у Приштини. Према његовим речима, ово је блажи случај него онај у августу, када је Приштина хтела скроз да искључи Телеком. „Потпуно сам сигуран да ћемо овог пута победити због тога што ми стриктно водимо рачуна да поштујемо Бриселски споразум, јер нас тај споразум штити, а та Куртијева агенција по ко зна који пут крши законе и они, ја мислим, то знају“, навео је Лучић.

Захвалио је свим запосленима, назвавши их „новим српским херојима“, јер и поред рада под притиском и компликоване безбедоносне ситуације, компанија и даље функционише без икаквих проблема. „Ја сам веома оптимистичан, не само да ћемо решити овај проблем, него смо ми кренули у контранапад, већ смо покренули иницијативу да коначно решимо добијање и те треће мобилне лиценце како бисмо на територији целог КИМ пружили мобилне услуге“, истакао је он.

Када је реч о ширењу Телекома у дијаспори, Лучић је навео да очекује да ће компанија за две до три године имати преко милион корисника у дијаспори и да ће дијаспора значајно утицати и на приход читавог Телекома Србија.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон