Косово

Мештани Гораждевца: Ово је прешло све границе, немамо новца ни за лекове

Мештани Гораждевца уплашени су након упада Косовске полиције у Привремени орган општине Пећ и Пошту, као и привођења троје радника ове институције. Они страхују од тога шта ће се десити уколико не добију редовна новчана примања након што је Централна банка Косова забранила употребу динара.

Новац из Поште у Гораждевцу је у петак запленила Косовска полиција, па мештани немају где да подигну своја редовна примања.

Милена Јовановић, пензионерка из Гораждевца, позвала је представнике међународне заједнице да дођу и увере се каква је ситуација на терену, истичући да старији грађани немају новца ни за лекове.

„Овде живим, овде сам рођена, ту сам стално, прешла сам све муке, али ово је преко сваке границе. Није добро, посебно за нас пензионере, не можемо да купимо чекове, немамо динаре, немамо новца. И онако је пензија мала и не одговара нашим потребама, али ово је прешло сваку границу и зато молим међународне демократе који кроје нашу политику овамо, нека дођу да виде и да се увере шта се све ради и како ми живимо и да ли је ово нормално, и да ли овог има игде на свету“, рекла је Јовановић.

Славица Дашић каже да њен супруг прима минималну зараду, а да новца у пошти нема. Истиче да све рачуне уредно плаћају на Косову, па је упитала косовског премијера Аљбина Куртија чиме ће у наредном периоду плаћати рачуне, ако немају где да подигну новац.

„Не знам како ћемо. Мој муж прима минималац. Плаћамо струју, плаћамо воду, плаћамо порез на кућу, плаћамо комунални отпад, све плаћамо. Страхујемо, али имам наду у нашу Србију, ваљда ће неко да нам помогне. Он (Курти) нама то не даје, то је мој муж зарадио, тај минималац. Радио је у Пећкој пивари и то га је следовало као и све друге раднике. Сада не прима ништа од Косова, а плаћа све. Треба Курти да се запита. Треба у селу сви да се побунимо и да питамо одакле да му плаћамо“, рекла је Дашић.

Радмила Симоновић живи недалеко од поште и уплашена је за своју безбедност након последњих дешавања.

„Стрепимо, ја не могу да радим, живим од те пензије. Увече када седнем, размишљам, шта ћу и како ћу, не знам. Ја једино да пошаљем да ми у Србији брат и сестра подижу пензију, кад нема пара, џаба“, рекла је Симоновић.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон