Косово

Митић: Не очекујем драматичан помак у дијалогу, иако за то постоји воља Београда

Научни сарадник у у Центру за студије „Појаса и пута“ Александар Митић истиче да не очекујем драматичан помак на састанку у оквиру дијалога Београда и Приштине који ће бити одржан у Бриселу, иако је очигледно да постоји јасна воља у Србији да се дође до помака, преноси Блиц.

„Оно што смо чули у последње време и од такозваног амбасадора САД у Приштини и од стране Куртија, једноставно је нешто што је апсолутно по мени неприхвативо и за Београд и за косовске Србе. Тако да, ту се налазимо у једној веома деликатној ситуацији где би морали да решавамо ово питање управо због положаја и због тешке ситуације за Србе на Косову и Метохији, а са друге стране, оно што се тренутно нуди, бар по ономе што знамо, јер ретки су они који су видели тај нацрт, то није добро, није прихвативо за српску страну. Не очекујем неки драматичан помак на састанку у Бриселу, али очигледно је да постоји јасна воља у Београду да се дође до помака. Нисам сигуран да постоји таква јасна воља у Приштини и да је Курти спреман на било какво извршено влашћење, било какво врсту аутономије“, казао је Миитћ.

Према његовим речима, питањем пререгистарције је косовски премијер Аљбин Курти покренуо цео процес ескалације на Косову.

„То је изазвало ланчану реакцију са сменама командира, са изборима, са признавањем легитимитета таквих избора који су били потпуно нелегитимни и крњи. Наравно да очекујемо одређени отпор, али то јесте питање које је у самом старту било изузетно важно“, истиче Митић.

Измештање спомен плоче српским борцима у периоду од 1912. до 1918. године у Приштини, сматра Митић, је наставак уништавања српског културног наслеђа.

„Скандалозан наставак уништавања и геноцида који се врши над Србима и над српском културом, српским наслеђем на Косову и Метохији. Бојим се да је то индикатор онога што би могло да се деси и у осталим местима на Косову и Метохији, али оно што је најстрашније, да Француска која је са Србијом учествовала, победила у том рату, стоји званично иза једног таквог захтева, то је заиста велика страмота за званични Париз и наша дипломатија у Београду, сасвим сигуран ће радити на томе да се то исправи. Бојим се да не останемо и овде у једном таквом вакуму без промене скандалозне одлуке“, закључује Митић.

Извор: Косово онлине/Блиц

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон