ВестиЕкономијаНасловна

НБС: Новац био упућен на КиМ у складу с вишегодишњом праксом и процедурама

Народна банка Србије је данас, поводом најновијих изјава представника привремених институција самоуправе на Косову и Метохији у вези са онемогућавањем уноса динара на КиМ у среду, још једном истакла да су наведена средства била намењена за неопходну исплату плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима на простору КиМ и да су приштинске институције заустављањем тог транспорта још једном показале да им је права намера ускраћивање елементарних услова за живот српском становништву на КиМ.

Неопходна динарска средства била су упућена у трезор Народне банке Србије у Лепосавићу, возилом НБС која је једина надлежна емисиона институција која је овлашћена да одлучује о употреби динара на целој територији Републике Србије, наведено је у саопштењу.

У складу са досадашњом вишегодишњом уобичајеном праксом, возилом НБС средства су упућена на прелаз Јариње, где је новац ради даљег транспорта требало да преузме возило компаније Хендерсон, која поседује лиценцу привремених приштинских институција за транспорт новца, али је враћено без било каквог образложења.

„Јучерашњим заустављањем нужног транспорта динара који је реализовала Народна банка Србије, потврђена је намера привремених приштинских институција да, упркос позивима и међународне заједнице, од 1. фебруара 2024. године отпочну са применом противправних и нечувених мера са јединим циљем да се онемогући несметани транспорт и дистрибуција динара и приступ грађанима на Косову и Метохији основним средствима за живот“, наводе из НБС.

Донете мере које су искључиво политички и етнички мотивисане супротне су било каквој упоредној професионалној пракси и непознате су у било ком финансијском систему који је иоле усклађен са међународним стандардима, што довољно говори о наводној „независности“ привремене институције на Косову и Метохији која је такву меру донела, истичу из НБС.

Како је наведено, увођење обавезе добијања појединачних дозвола, а не пријављивања, за сваки унос новчаних средстава преко административне линије, и то само финансијској институцији која има посебну дозволу Приштине, у ситуацији када је НЛБ Комерцијална банка – Филијала у Косовској Митровици након вишегодишњих притисака привремених приштинских институција била принуђена да затвори своје експозитуре, сведочи о правој намери привремених приштинских институција у стварању неподношљивих услова за живот свим грађанима на Косову и Метохији који своје приходе остварују у динарима.

„Довољно је истаћи да су и представници тих институција сами признали у својим изјавама да је до сада транспорт динара на Косово и Метохију био дозвољен, функционисао транспарентно и да су били упознати са начином и количином динара који је транспортован чиме сами оспоравају несувисле покушаје да нове мере представе као мере у циљу очувања интегритета финансијског и монетарног система, а нарочито имајући у виду да се такве изјаве дају од тзв. институције која не емитује сопствену валуту, неовлашћено проглашава евро званичном валутом и јединим средством плаћања и не располаже инструментима монетарне политике“, кажу у НБС.

За Народну банку Србије су неприхватљиви покушаји привремених приштинских институција да даље разговоре, у циљу наводне добробити свих грађана на Косову и Метохији који своје приходе остварују у динарима, сведу на ниво техничких разговора и са циљем прихватања и давања легитимитета једностраним и насилним мерама које су већ предузете.

„Наводну спремност за разговоре и бригу о српском становништву привремене институције најбоље су илустровале начином доношења наведених мера, ван очију јавности и без јавне расправе, у коју није било укључено ни албанско становништво, а камоли представници Срба на Косову и Метохији, и уз све то и мимо процеса дијалога“, наводи се у саопштењу.

Из свих наведених разлога, Народна банка Србије сматра да је неопходно без одлагања ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и нечувене мере које су увеле Привремене институције у Приштини и истиче да је једино могуће инсистирање на политичком формату разговора и да не може бити речи о договору привремених институција самоуправе на Косову и Метохији са Народном банком Србије, већ се и то питање мора решавати искључиво у оквиру дијалога на постојећем нивоу.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон