Косово

НБС осудила поновно спречавање транспорта динара на КиМ

Народна банка Србије саопштила је данас да са посебном забринутошћу прати и најоштрије осуђује поновно спречавање транспорта и дистрибуције динара на КиМ и онемогућавање снабдевања српског народа основним средствима за живот.

НБС је навела да привремене институције самоуправе на Косову и Метохији (КиМ) данас поново нису дозволиле да неопходна динарска средства намењена исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања грађанима који примања остварују у динарима уђу на простор КиМ.

Из централне банке су навели да су након што су 7. фебруара противправно и самовољно зауставиле транспорт и дистрибуцију динара на КиМ, привремене приштинске институције самоуправе поново недвосмислено демонстрирале потпуну решеност да српском становништву ускрате основна средства и елементарне услове за опстанак на КиМ.  

У саопштењу се истиче да је у складу са досадашњом вишегодишњом уобичајеном праксом, возило НБС са динарима данас поново упућено на прелаз Јариње, где је новац, ради даљег транспорта, требало да преузме возило компаније „Хендерсон“, која поседује лиценцу привремених приштинских институција за транспорт новца, али је враћено без икаквог образложења и уз претњу хапшењем. 

Динарска средства намењена за нужну исплату плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима на простору Косова и Метохије била су упућена ради њихове даље дистрибуције грађанима преко шалтера Поште Србије и Банке Поштанска Штедионица и банкомата.

Својим једностраним и насилним мерама и непопустљивошћу у њиховој примени приштински режим наставља са грубим нарушавањем основних права и несумњивим погоршањем положаја српског становништва.

Поновно заустављање најновијег транспорта динара на Косово и Метохију још једна је потврда да наводни напори које приштинске институције предузимају имају искључиво маркетиншки карактер, усмерен ка међународној заједници како би се показала наводна посвећеност превазилажењу „пролазних проблема у имплементацији“, навели су из НБС.

Оцењено је да је јасна намера привремених институција самоуправе у Приштини да, упркос позивима Србије и међународне заједнице, отпочну с применом политички и етнички мотивисаних мера и да се онемогући несметан приступ грађанима на Косову и Метохији основним средствима за живот.

Решење целокупног створеног проблема несумњиво би се постигло враћањем досадашњег начина транспорта динара и обављања платног промета на КиМ и применом давно постигнутог договора о начину обављања транспорта динара који се спроводио у претходних двадесетак година, сматрају у централној банци.

Указују да је основно људско право припадника српске заједнице, који остварују зараду, пензију или су корисници социјалне помоћи у динарима, да та средства и приме у динарима, и даље одлуче на који начин ће тим средствима располагати. 

НБС је у саопштењу поновила да је неопходно што пре ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и незабележене мере које су привремене институције у Приштини увеле у циљу ускраћивања елементарних услова за живот српском становништву на КиМ.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон