ВестиКосово

Особама са инвалидитетом са Косова ускраћено бирачко право због забране Приштине


Већина особа са инвалидитетом са Косова на изборима за посланике Народне скупштине Србије 17. децембра неће добити прилику да оствари своју гласачку дужност због забране владе у Приштини да избори буду одржани и на Косову, а представници удружења особа са инвалидитетом из Грачанице наводе да таква одлука представља кршење основних људских права особа са посебним потребама.


Од данас па до недеље могуће је, у редовним околностима, пријавити особу са инвалидитетом која не може да изађе на биралиште у недељу, како би део бирачког одбора дошао на кућну адресу и како би и њима било омогућено гласање.

Међутим, то неће бити могуће за особе са инвалидитетом на простору Косова који имају право гласа у Србији, због забране косовске владе да се парламентарни избори одрже на Косову.

Председник Савеза слепих из Грачанице Радомир Јоргић, чије удружење броји око 60 чланова, навео је за Косово онлајн да особе са инвалидитетом имају иста људска права као и остали, те да се она оваквим поступцима крше, и да то није први пут.

„Таква одука предстваља кршење људских права, не само за нас слепе, него и за остале особе са инвалидитетом. Ово је наша земља, ми морамо да имамо иста права, да гласамо у месту у којем живимо. Ово се не дешава први пут. Већ неколико година ја морам да узимама пратиоца, да одем у Куршумлију да гласам. Руководство и једне и друге стране мора да постигне неки договор, да и ми можемо да гласамо. Још не знамо како да одемо на гласање, већи број нас неће моћи да оде“, рекао је Јоргић.

Председник организације особа са инвалидитетом у Грачаници, мреже која окупља више организација коју чине особе са неким видом инвалидитета, Драган Јосифовић, рекао је да су претходних година особе са инвалидитетом гласале у кућним условима, али да ове године то неће бити могуће, због чега ће велики број људи са посебним потребама остати ускраћено за једно од основних јудских права.

„Поред осталих кршења људских права, што се тиче особа са инвалидитетом, ово је једно од најозбиљнијих. Велика већина особа са инвалидитетом ће бити ускраћена да гласа, јер смо ранијих година организовали гласање у кућним условима са комисијом и уз асистенцију пратиоца. Данас не постоје услови да се оде 70 километара да би се гласало. Иако ће одређени број особа са инвалидитетом отићи на гасање, велика већина неће моћи. Немогуће је организовати транспорт људи у колицима или са неким менталним проблема да оду да обаве своју грађанску дужност“, нагасио је Јосифовић.

Мрежа која окупља више организација коју чине особе са инвалидитетом броји 750 регистрованих чланова, рекао је Јосифовић, наводећи да је број људи са неком врстом инвалидитета чак и дупло већи.

Држављани Србије са Косова на изборима 17. децембра моћи ће да гласају у четири општине у централној Србији, у Куршумлији, Рашки, Тутину и Врању.


Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон