ВестиКосовоНасловна

Петар Петковић састао се са Каролин Зијаде

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ (УНМИК), Каролин Зијаде.

На састанку је било речи о предстојећој седници Савета безбедности УН, као и перманентно тешком положају српског народа на Косову и Метохији, који  је драстично погоршан најновијим, једностраним потезима Приштине. Укидањем употребе динара на територији покрајине и забраном платног промета са централном Србијом, Србима је онемогућена исплата њихових принадлежности, социјалне помоћи, као и финансирање српских институција на КиМ, што је наш народ довело на ивицу хуманитарне катастрофе, рекао је директор Петар Петковић.

Видљива је намера Приштине да са овом одлуком потпуно са дневног реда скине и тему формирања Заједнице српских општина, са којом касни више од 4.000 дана, а у до сада потписаним споразумима, финансијска подршка Србима на КиМ предвиђена је кроз ЗСО, додао је Петковић.

Петковић је саговорницу упознао и са немогућим условима које је Приштина предвидела за спровођење референдума за смену четири градоначелника на северу Косова и Метохије, нагласивши да Курти све чини да референдум не успе, односно да са 3,5% гласова задржи власт лажних градоначелника на северу Косова и Метохије. Подсетио је, да је поред смене градоначелника, неопходно и да одборници у локалним скупштинама поднесу оставке, што приштинске власти нису предвиделе.

Сви потези Приштине, провидно и недвосмислено, воде ка само једном циљу, а то је дефинитивно протеривање српског народа са вековнх огњишта на Косову и Метохији и затирање његовог постојања у покрајини, рекао је Петковић.

На крају разговора директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић нагласио је значај деловања Мисије УНМИК у складу са њеним мандатом и статусном неутралношћу, за Србе и остале налбанце у покрајини.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон