КосовоНасловна

Приштина: Враћен споменик српским војницима из Балканских и Првог светског рата на своје место

На приштинском православном гробљу враћен је споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918., на место где се и налазио пре измештања прошлог месеца у саставу спомен парка.

До измештања споменика борцима из Балканских и Првог светског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Пристини уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра.

Тада је на место споменика споменика српским ратницима, постављена плоча са натписом на француском, српском и албанском: „Француским војницима палим на Косову“. Измештање споменика урађено је на иницијативу Амбасада Француске и Немачке у Приштини, потврђено је из њихових дипломатских представништава а након осуда и реакције српске јавности и институција.

Изместање је урађено без знања Епархије раско-призренске, која је такође оштро осудила тај поступак.

Обележавајући Дан примирја у Првом светском рату, амабасори Немачке и Француске су 11. новембра полагањем венаца одали почаст пострадалим борцима али и војницима међународних војних снага који су пострадали на Косову.

Из Општине Приштина су се тада оградили од активности две Амбасада на српском гробљу у Приштини. Саопштили су да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче и подсетили да локалне власти нису наложиле измештање, нити померање спомен сплоче.

Измештање споменика на Српско-француском војничком гробљу у Приштини изазвало је и бројне реакције у јавности, а група невладиних организација и појединаца покренула је онлајн петицију за његово враћање на старо место. Петицију је поптисало више од четири хиљада грађана.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон