KosovoNaslovna

Petković: Priština odbila poziv za dijalog koji je trebalo da se održi 7. novembra

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je za T a n j u g da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou koji je trebalo da se održi 7. novembra u Briselu, dok je Beograd taj poziv prihvatio.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić,  je u intervjuu za Tanjug rekao da je nova runda dijaloga trebalo da bude održana u Briselu 6. ili 7. novembra ali da druga strana nije to prihvatila.

Petković objašnjava da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak 30. oktobra mejlom uputio poziv Beogradu i Prištini na novu rundu dijaloga koja je trebalo da se održi sutra, u utorak 7. novembra.

,,Beograd je odmah na taj poziv potvrdno odgovorio putem mejla 2. novembra i dodatno naveo da će naša delegacija doći u Brisel na razgovore s obzirom na važnost nastavka razgovora posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sutrašnji sastanak u Briselu, jednostavno otkazan“, objašnjava Petković.

On ističe da su time Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi pokazali da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

,,Sada treba svima da bude jasno da je Priština posvećena isključivo teroru nad Srbima, pretnjama, eskalaciji i izazivanju novih kriza umesto dijalogu. Dok odbija da učestvuje u razgovorima, Aljbin Kurti nastavlja da preti Srbima dodatnim policijskim albanskim snagama za koje kaže da se neće zaustaviti ni na jugu, ni na severu.

Za razliku od militantne retorike Kurtija, Beograd daje sve od sebe da osigura mir i sačuva srpski narod na KiM, nastojeći da kao i do sada bude konstruktivna i kredibilna strana u dijalogu, čvrsto opredeljena da se sva pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom. Priština odbijanjem da učestvuje u dijalogu pokazuje da svoje interese namerava da ostvaruje kroz konfrontaciju, nasilje i jednostrane eskalatorne poteze protiv Srba“, rekao je Petković.

On je istakao i da je o toj odluci Prištine obavestio i sve predstavnike međunarodne zajednice, posebno predstavnike zemalja Kvinte.

Izvor: T a n j u g 

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button