Друштво

Порфирије: Косово и Метохија су наша колевка и наш дом

„Срби су хришћански народ Голготе и Васкрсења, на Косову и Метохији су наша колевка и наш дом, наши живи и наши покојници“, поручио је патријарх српски Порфирије и указао на апсолутну неистину и покушај небивалог историјског ревизионизма, у коме се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида.

Архииепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Порфирије је у Васкршњој посланици стога позвао на народно јединство и да неуморно негујемо, односно да молитвено и трудољубиво изражавамо, легитимну и природну потребу за народним јединством. 

„То наше народно јединство остварујемо под омофором Светог Саве, у Цркви Христа, Бога Живога, чије Распеће и Васкрсење српски православни народ проживљава и иконизује у свом ходу кроз историју“, навео је.

Истакавши да је народ српски понео Христов крст и у Првом светском рату када смо, како је навео, у односу на број наших сународника, били највећи страдалници света, патријарх је подсетио да се „наш крстоносни ход наставио и у Другом светском рату, када су, у злогласној и срамној Независној Држави Хрватској, прављени логори чак и за нашу децу у којима су деца умирала од глади, студени, болести и злостављања“.

Само су код нас, истакао је, у окупираној Србији, под митраљеским мецима немачких нациста после школских часова умирале чете ђака у једном дану. 

„Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су сведочила сама страдања, без лажних сведока у лицу непосредних потомака и посредних следбеника извршилаца стварног геноцида“, указао је патријарх српски.

Поглавар СПЦ је са жаљењем подсетио и на чињеницу да је свет у коме живимо заборавио геноцид над српским народом у двадесетом веку, као и у вековима који су му претходили.

“ Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је Голгота“, навео је патријарх и додао да нас теши и успокојава чињеница да припадамо народу који је у годинама мира, које су долазиле после страшних времена смрти, следећи Јеванђеље Васкрслога Христа на коме је утемељен, праштао дужницима својим, а са припадницима других народа желео и настојао да изгради бољу и заједничку будућност. 

Истакао је да је у природи створеног бића садржана његова повезаност са светом, са природом, односно са земљом на којој живи, која је његова колевка, дом и место погреба.

“ Косово и Метохија су и наша колевка и наш дом. На Косову и Метохији, у Старој Србији, налазе се наши живи и наши покојници. Мртвих нема. Ми смо Црква живих. Ми смо хришћански народ, народ Голготе и Васкрсења. Ми смо народ хришћанског идентитета израженог кроз задужбине, које чине најгушћи молитвени венац храмова на свету, венац који смо исплели на Косову и Метохији. И то је истина што на гори стоји! Ту се преплићу наша прошлост, садашњост и будућност“, навео је патријарх Порфирије и поручио:

„Јер, ова света и крсноваскрсна земља за нас није обична територија него управо она света земља из које ће се пробудити и васкрснути наше ‘поље сухих костију’“. 

Патријарх је позвао да се молимо и да увек будемо уз своју страдалну браћу и сестре на Косову, који су живи израз наде, љубави, трајања и претрајавања.

„Уз њих који су мета насиља само зато што су православни хришћани, православни Срби, што су своји на своме. Они живе у такозваном миру, у ‘миру’ у којем нема слободе, у ‘миру’ у којем има само страха и неправде“, навео је патријарх Порфирије и поручио да смо опет, као и много пута раније, суочени са недаћама и притисцима, али да  увек на уму треба да нам буду речи светог пророка Наума: „Ако и јесу у сили и много их има, опет ће се исећи и проћи”.

Извор: Т а н ј у г; Фото: СПЦ; Видео: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон