Косово

Просветни радници у Лепосавићу: Забрана динара је још један вид притиска на српски народ

Просветни радници средњих и основних школа у Лепосавићу окупили се испред филијале Поштанске штедионице у намери да подигну своје плате, уплаћене из буџета Владе Србије. Забрана динара је, како наводе, још један вид притиска на српски народ.

Од доношења одлуке ЦБК о забрани динара плату је немогуће подићи у целости. На банкоматима пара нема, а на шалтерима се може подићи до 5.000 динара док залихе трају.

Иван Обрадовић, професор Средње школе „Никола Тесла“,  каже за ТВ Мост да су забринути за опстанак на овим просторима.

„Уместо да данас овде снимамо емисије о нашим ђацима и о њиховим успесима, ми смо опет овде забринути за наш опстанак. Поручио бих нашем народу да останемо јединствени у овим тешким тренуцима и подршку Српкој листи, посебно у Косовској Митровици, да од нас просветних радника имају подршку да са свим релевантним чиниоцима разговарају на тему опстанка српског динара.Упутио бих и извињење људима у Рашки и Новом Пазару и свим другим деловима Србије и замолио би их да нашим бакама и декама, али и нашим родитељима, покажу где су поштанске штедионице, апотеке и банке, јер ми овде заиста имамо сијасет проблема који нас окружују, такође бих затражио од њих јединство и да знају у којим проблемима се налази наш народ”, каже он.

Поруку је упутио и, како каже, релевантним чиниоцима из европске заједнице. “Српски народ није стадо оваца од двадесет и више година угњетавани и савијани и надам се да ћемо се у овим најтежим тренуцима по српски народ на КиМ уздићи, да ћемо наћи начин да и њима кажемо да је можда време да са речи пређу на дела и да их још једном замолимо, јер се овом тиранству ногом за врат мора стати, слава Богу“, рекао је Обрадовић.

За Бојана Милосављевића, наставника Основне школе „Лепосавић“ забрана динара је још један вид притиска на српски народ.

„Већ два месеца ми не можемо да подигнемо своје личне зараде, где то на свету има да просветни радници који образују и изводе на пут многе генерације, зар треба да моле за своје зараде. Ово видимо као још један вид притиска на нас овде, где је та међународна заједница, да ли види шта се овде дешава. Захтевамо да нам се омогући нормалан живот на овим просторима“, рекао је Милосављевић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон