КосовоНасловна

Витомирица: Литургијом након 25 година, у обновљеном храму обележен Свети Лука

Након готово четврт века од последње служене Свете литургије, данас се црква светог апостола Луке у Витомирици поново испунила молитвама и верним народом. Обележавање данашњег празника Светог апостола Луке у истоименој цркви у Витомирици, је значајан корак у процесу обнове овог, до недавно, запуштеног и урушеног храма.

Свету литургију служио је Владика Рашко-призренски Теодосије, а окупили су се расељени Витомиричани, Пећанци, повратници из околних села и Гораждевчани. Владика Теодосије, у својој беседи, изразио је дубоку захвалност и наду у обнову овог светог места.

„Сабрали смо се данас после 25 година, колико овде у овом храму запустелом и урушеном није служена Света литургија. Данас смо одслужили службу Богу. Принос наш Богу са молитвом да нас господ подржи и нас и овај храм свети, да се обнови. Започета је обнова овог Светог храма и даће Бог да ускоро он буде потпуно обновљен и да учинимо велико освећење овога светога храма“, рекао је у беседи Владика Теодосије.

Овај историјски тренутак није могао бити остварен без снажног ангажмана заједнице. Момирка Вукмировић, учитељица у пензији, која последњих годину дана живи у витомиричком Парохијском дому, изразила је своју дубоку повезаност с овим местом и своју жељу да се врати.

„Стално ми је била Витомирица пред очима, црква, гробље, Патријаршија, Високи Дечани. То је део нас који смо овде никли. Господ ме је коначно оснажио да дођем, иначе сам била јако болесна, прошла сам неке операције, али то ништа није када те Бог оснажи. Живим овде годину дана и то је благослов. Ја не могу да вам опишем ту неку лепоту коју осећам у души. Захвална сам Богу и свима вама“, казала је Вукмировићева.

Обнова цркве светог апостола Луке је заједнички напор избеглих Витомиричана и верника. Домаћини овогодишње славе били су Бобан Меденица и отац Петар из Високих Дечана, док ће домаћин за наредну годину бити Марко Вукмировић.

Верници се надају да ће се ово свето место поновно оживети и да ће заједно славити име Божије, те да ће се обновљена црква поновно вратити свом верском значају.

Црква Светог апостола Луке саграђена је 1912. године. Храм је посвећен је Светом Луки јер је црногорска војска ослободила ове крајеве од Турака на Лучиндан. Тренутно у Витомирици живе два повратника.

Њена обнова почела је 2021. године, средствима које је прикупила хуманитарна организација „Кнез Витомир“, а обнова је настављена све до данас.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон