Косово

Вучевић: Србија на Космету има два циља – да сачува српски народ, светиње и мир

Србија на Космету има два циља, од којих је први да се сачувају наш народ и светиње тамо, као и да се одбране наши легитимни државни интереси а други циљ је да се очува мир, рекао је председник Владе Србије и Српске напредне странке Милош Вучевић у интервјуу за „Политику“.

Говорећи о недавном упаду косовске полиције у просторије Поштанске штедионице у четири општине на северу Косова, Вучевић је рекао да се косовски премијер Аљбин Курти, очајан због тога што му његови ктитори још нису омогућили улазак у Савет Европе, одлучио на нови чин варварства који директно угрожава опстанак српског народа на Косову.

„Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли косметски Срби право на плате и пензије или је против њих све дозвољено. Ово нису питања за екстремисту Куртија. Његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу, која предуго и преблаго (не) реагује на Куртијева непочинства“, рекао је Вучевић.

„Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом“, закључио је Вучевић.

Говорећи о изборима 2. јуна грађани ће, према његовим речима, рећи да ли желе да наставе путем који је зацртао председник Србије Александар Вучић, односно политику која доноси нова радна места, веће плате и пензије, нове болнице, школе мостове или да се вратимо у доба када је незапосленост износила близу 30 одсто и када је просечна плата била мања од данашње минималне зараде.

„Не постоје ‘мали избори’. Не постоје мање важни или више важни избори. Сваки су избори битни. И сваки избори су својеврсни референдум о питању да ли желимо Србију која ће се развијати у складу с нашим планом ‘Скок у будућност 2027’ или Србију која неће поштовати себе и своје интересе“,

Одговарајући на питање зашто СНС, иако најјача партија у земљи, на изборе излази у знатно ширем фронту, навео је да нам је неопходно уједињење и да је добродошао свако ко воли Србију, жели је самосталну и слободарску и да немамо луксуз да се делимо.

Говорећи о три града за које се очекује да ће бити посебни изборни изазови, а то су Београд, Нови Сад и Ниш Вучевић је рекао да је Београд данас центар региона а да је ‘Београд на води’ привредни замајац који је дао залет српској привреди.

Што се Новог Сада тиче навео је да је у три мандата био на челу овог града у којем је за 12 година повећан број запослених, доведено 29 страних инвеститора, обезбеђен бесплатан боравак у вртићима за сву децу, доста улагано у здравство и истакао да ће Новосађани препознати учињено и 2. јуна дати СНС-у замајац да настави даље.

Када је о Нишу реч, указао је да је он постао прави центар југа на понос читаве Србије.

„С развијеним авио-саобраћајем, повезан са свим кључним друмским коридорима који повезују Европу и Азију, савременим клиничким центром и новим инвестицијама“, рекао је Вучевић.
Осврћући се на резолуцију о Сребреници оценио је да је она суштински доживела прави дебакл оних који су стали иза ње.

„Упркос огромном политичком притиску, уценама и свему што се дешавало претходних дана како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска су заједно с две трећине човечанства и великом већином држава показале јасно и гласно шта је истина. Дејтонска Босна и Херцеговина није предложила ту резолуцију како налаже процедура, нити је имала прилику да учествује у њеном конципирању и изгласавању, то је недопустиво“, рекао је он.

Додао је да ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, пробудити неке духове прошлости и да је дала подлогу да и други народи, па и српски, траже резолуцију да се осуди геноцид над њима.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон